Zborul cu avionul vine cu riscuri nebănuite. Cum amplifică radiațiile riscul de cancer de piele

Cancerul de piele este cea mai comună formă de cancer întâlnită în SUA, unul din cinci americani fiind predispus la a dezvolta un tip de cancer în timpul vieții, scrie Insider.

Printre cele mai populare metode de prevenire a acestui tip de cancer se numără protecția solară, evitarea expunerii excesive la soare și evitarea bronzului artificial la solar. Acum, doctorul dermatolog Joyce Park a dezvăluit un risc mai puțin cunoscut de cancer de piele într-un videclip recent postat pe TikTok și anume zborul cu avionul.

@teawithmd Let’s talk about airplane ✈️ skin care! Today I am just covering INCREASED exposure to UV radiation in the plane. A research study in JAMA DERM from 2015 measured amount of UV radiation in airplane cockpits during flight and compared them to UVA carcinogenic affective doses in tanning beds. Turns out you get a heck of a lot of UV exposure as a pilot. When we’re sitting in the back, make sure to wear sunscreen or keep your window shut to reduce exposure to UVA during your flight. After all, you don’t want 1/2 of your face getting more sun ☀️ damage than the other! The more you know! Sources in comments #dermatologylesson #dermbypark #airplaneskincare #sunscreen #melanoma #inflightskincare ♬ original sound – random.shii089

„Ar trebui să folosiți cremă cu protecție solară atunci când călătoriți cu avionul sau să trageți obloanele pe ferestre”, a spus Park, citând diferiți cercetători care au descoperit că zborurile dese expun pasagerii la riscul de a dezvolta cancer de piele mai târziu în viață.

Un studiu constată că o oră petrecută în cabina de pilotaj a avionului crește seminficativ riscul de cancer

Un studiu a constatat că un zbor de 56,6 minute petrecute într-o cabină de pilotaj timp de 56,6 minute la o altitudine de 9144 m îi expune pe piloți la aceeași cantitate de radiații UV-A precum o sesiune de 20 de minute la solar. Lumina UV în exces din cabine poate deteriora ADN-ul din celulele pielii piloților, provocând ulterior cancer de piele, arată studiul.

De asemenea, ferestrele avioanelor blochează transmisia UV-B, dar nu și pe cea UV-A (lumină ultravioletă cu lungimi de undă mai mari decât ale UV-B). UV-A este asociat cu îmbătrânirea pielii  , iar UV-B provoacă arsuri solare, dar ambele sunt dăunătoare pielii și cresc riscul de cancer de piele. 

Citește și:

Regele Charles al III-lea a decis. Nu își invită fosta cumnată, Ducesa de York, la încoronare.

Gafa majoră făcută de Joe Biden. Președintele american confundă echipa de rugby „All Blacks” cu forța militară „Black and Tan”.

Moment istoric: Cel mai nou metrou subacvatic din India, construit la 32 de metri sub apă, își încheie prima cursă.

Exit mobile version