- Există motive de optimism, arată cel mai recent raport privind cele mai fericite țări din lume.
- Fericirea globală nu a fost afectată în cei trei ani de pandemie Covid-19, arată studiul.
- Raportul rețelei de soluții pentru dezvoltare durabilă a ONU a intervievat peste 100.000 de persoane din peste 150 de țări.
În ciuda evenimentelor din ultimii trei ani, există motive de optimism. Potrivit datelor celui de-al 10-lea Raport mondial al celor mai fericite țări, obținute prin intervievarea a peste 100.000 de persoane din peste 150 de țări, gradul de generozitate a crescut în toate regiunile globului, comparativ cu nivelul de dinaintea pandemiei.
Raportul identifică cele mai fericite națiuni, cele aflate la limita inferioară a scalei fericirii și tot ceea ce se află între ele, plus factorii care tind să ducă la o fericire mai mare. Bunăvoința este cu aproximativ 25% mai mare decât era înainte de pandemie, arată raportul.
Fericirea globală nu a fost afectată în cei trei ani de pandemie Covid-19. Evaluările vieții din 2020 până în 2022 au fost „remarcabil de rezistente”, spune raportul, cu medii globale practic în linie cu cele din cei trei ani care au precedat pandemia, arată o publicație a Rețelei de soluții pentru dezvoltare durabilă a ONU.
Topul celor mai fericite țări din lume în 2023
Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report, bazat în mare parte pe evaluările vieții din sondajul Gallup World Poll. Pe locurile doi și trei se află Danemarca și Islanda.
Israel urcă pe locul 4 în acest an, de pe locul 9 în clasamentul de anul trecut. Țările de Jos (nr. 5), Elveția (nr. 8), Luxemburg (nr. 9) și Noua Zeelandă (nr. 10) completează topul 10.
Australia (nr. 12), Canada (nr. 13), Irlanda (nr. 14), Statele Unite (nr. 15) și Regatul Unit (nr. 19) au intrat toate în top 20. În timp ce aceleași țări au tendința de a apărea în top 20 an de an, în acest an există un nou participant: Lituania.
Națiunea baltică a urcat în mod constant în ultimii șase ani, de pe locul 52 în 2017 pe locul 20 în ultima listă. Și celelalte țări baltice, Estonia (nr. 31) și Letonia (nr. 41), au urcat, de asemenea, în clasament. Franța a ieșit din top 20, ajungând pe locul 21 în raportul din acest an.
România ocupă locul 24, precedată de Costa Rica pe 23 și urmată de Singapore pe 25 și Emiratele Arabe Unite pe 26. Spania și Italia se află pe locurile 32 și 33. Țara noastră continuă astfel trendul ascendent, după ce în raportul anterior urcase 18 locuri, până pe poziția 28.
În clasamentul din acest an, Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92.
Citește și:
- The Simpsons readuce în scenă un personaj celebru. Au trecut 33 de ani de la ultima apariție
- FOTO. Cum arată interiorul centrelor de dezintoxicare cripto de lux. Un sejur de 4 săptămâni ajunge la 320.000 de dolari
- Care este instrumentul folosit de femeile indiene pentru a se apăra de agresorii sexuali