- Există posibilitatea ca populația mondială să atingă un nivel maxim de aproximativ 8,5 miliarde de locuitori până în 2050.
- Dezvoltarea economică rapidă în țările cu venituri mici poate avea un impact semnificativ asupra ratei de fertilitate.
- Potrivit unei echipe de cercetători, populația mondială ar putea ajunge la vârf mai devreme sau mai târziu dacă se va produce o îmbunătățire economică globală.
În ultimele decenii, populația globală a cunoscut o creștere continuă și rapidă. În anul 2003, numărul locuitorilor planetei se situa în jurul valorii de 6,4 miliarde, în timp ce în prezent depășește pragul de 8 miliarde. Cu toate acestea, există numeroase organizații și studii care încearcă să previzioneze tendințele demografice ale omenirii pentru viitor.
Recent, un raport publicat de cercetătorii din cadrul Earth4All, o inițiativă internațională a Fundației Global Challenges, a sugerat că există posibilitatea ca populația mondială să atingă un nivel maxim de aproximativ 8,5 miliarde de locuitori până în 2050, în cazul în care vor fi făcute investiții semnificative în dezvoltarea economică, educație și sănătate.
Earth4All se prezintă drept o inițiativă dedicată accelerării schimbărilor necesare în sistem pentru a promova un viitor echitabil pe o planetă limitată.
Autorii unui studiu recent au utilizat modelul dinamic Earth4All pentru a explora două scenarii posibile care ar putea avea loc în acest secol. Primul scenariu, numit „Prea puțin, prea târziu”, presupune că planeta va continua să se dezvolte economic în același mod ca în ultimii 50 de ani. În această situație, mulți oameni din cele mai sărace țări vor ieși din sărăcia extremă, iar populația globală va atinge un vârf de aproximativ 8,6 miliarde în 2050, urmată de o scădere la șapte miliarde până în 2100.
8,5 miliarde de oameni până în 2040
Cel de-al doilea scenariu se numește „Saltul uriaș” și presupune că populația mondială va ajunge la un vârf de aproximativ 8,5 miliarde de oameni până în 2040, urmată de o scădere la aproximativ 6 miliarde până la sfârșitul secolului. Acest viitor ar fi posibil doar printr-o investiție fără precedent în reducerea sărăciei, care ar include investiții mari în educație și sănătate, împreună cu schimbări semnificative de politică în domeniile securității alimentare și energetice, inegalității și egalității de gen. Implementarea acestor măsuri ar duce la eliminarea sărăciei extreme într-o generație (până în 2060), precum și la un impact puternic asupra tendințelor demografice globale.
Potrivit cercetătorilor, proiecțiile demografice care se concentrează exclusiv pe creșterea populației pot subestima importanța vitală a dezvoltării economice rapide. Dezvoltarea economică rapidă în țările cu venituri mici poate avea un impact semnificativ asupra ratei de fertilitate, deoarece accesul la educație, împuternicirea femeilor din punct de vedere economic și îmbunătățirea asistenței medicale pot duce la scăderea ratei de fertilitate, scrie Studyfinds.
Cu toate acestea, puține modele demografice iau în considerare simultan creșterea populației, dezvoltarea economică și interconexiunile dintre ele. Această problemă a fost evidențiată de Beniamino Callegari, profesor asociat la Kristiania și membru al echipei de modelare Earth4All. Per Espen Stoknes, liderul proiectului Earth4All și director al Centrului pentru Sustenabilitate de la Norwegian Business School, a susținut că dezvoltarea economică rapidă poate contribui semnificativ la reducerea ratei de fertilitate.
Potrivit unei echipe de cercetători, populația mondială ar putea ajunge la vârf mai devreme sau mai târziu dacă se va produce o îmbunătățire economică globală. Echipa a analizat zece regiuni ale lumii, inclusiv Africa Subsahariană, China și Statele Unite, și a observat o creștere semnificativă a populației în multe țări, cum ar fi Angola, Niger, Republica Democratică Congo și Nigeria în Africa și Afganistan în Asia. Cercetătorii au concluzionat că, în cazul în care aceste țări adoptă politici de dezvoltare economică de succes, vârful populației ar putea fi atins mai devreme.
Mărimea populației nu este factorul principal responsabil pentru schimbările climatice
În timp ce legătura dintre populație și depășirea limitelor planetare a fost în trecut asociată cu „capacitatea de suport” a Pământului, cercetătorii afirmă că mărimea populației nu este factorul principal responsabil pentru schimbările climatice sau alte probleme legate de depășirea limitelor planetare. În schimb, nivelurile ridicate de consum materiale ale celor mai bogați 10% din populație sunt considerate a fi mult mai dăunătoare pentru planeta noastră.
Conform lui Jorgen Randers, un expert în domeniul sustenabilității și coautor al cărții The Limits to Growth, principalul aspect problematic al omenirii este consumul excesiv de carbon de lux și de biosferă, nu populația în sine.
Cu toate acestea, proiecțiile demografice ale studiului arată că întreaga populație globală ar putea atinge un nivel minim de trai stabilit de Națiunile Unite fără a fi necesare schimbări majore în tendințele actuale de dezvoltare, cu condiția să existe o distribuție egală a resurselor.
Autorii studiului au adăugat că, la nivelurile actuale ale populației globale, este posibil ca toată lumea să se bucure de o viață decentă cu acces la hrană, adăpost, energie și alte resurse, evitând sărăcia extremă.
Cu toate acestea, pentru ca aceasta să fie posibilă, este necesară o distribuție mult mai echitabilă a resurselor globale. Randers concluzionează că o viață bună pentru toți este posibilă doar prin reducerea utilizării extreme a resurselor de către elitele bogate.
Citește și