- Cercetătorii au aflat că marii pictori ar fi utilizat gălbenuș în procesul de preparare a vopselei pe bază de ulei.
- O cantitate mică de gălbenuș poate schimba textura, consistența și durabilitatea vopselelor.
- Acest „truc” ar fi putut să îi scutească pe pictori de mari cheltuieli și bătăi de cap.
Un nou studiu indică faptul că pictori precum Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli și Rembrandt foloseau gălbenuș de ou pentru picturile lor în ulei. Reziduuri de proteine au fost găsite în compoziția picturilor în ulei, însă au fost adesea atribuite contaminării.
Studiul a fost publicat recent în revista Nature Communications. El susține faptul că gălbenușul de ou ar fi fost utilizat de vechii pictori pentru lucrările lor în ulei. Cercetătorii consideră că proteinele ar fi fost adăugate chiar în momentul preparării vopselelor.
„Există foarte puține surse scrise despre acest lucru și nu s-a realizat niciun studiu care să documenteze într-o asemenea profunzime până acum”, a declarat autoarea studiului, Ophélie Ranquet, în un interviu telefonic. Aceasta lucrează pentru Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania. „Rezultatele arată cum o cantitate foarte mică de gălbenuș de ou poate schimba foarte mult proprietățile vopselei în ulei”.
Astfel, se dovedește că adăugarea gălbenușurilor de ou în picturi ar putea avea efecte de lungă durată. Conform studiului, aceste efecte nu se rezumă doar la aspectul estetic al lucrărilor, scrie CNN.
Ce au descoperit cercetătorii despre gălbenuș
Vopseaua pe bază de ulei creează culori mai intense pe pânză și se usucă mai lent. Astfel, ea poate fi folosită chiar și câteva zile după preparare. Cu toate acestea, vopseaua e mai susceptibilă la modificarea culorilor și la daune cauzate de expunerea la lumină.
E posibil ca vechii maeștri să fi adăugat gălbenuș în procesul lor experimental de obținere a vopselei pe bază de ulei. Cercetătorii au recreat procesul de fabricare a vopselei folosind patru ingrediente: gălbenuș de ou, apă distilată, ulei de in și pigment.
„Adăugarea gălbenușului de ou este benefică deoarece poate îmbunătăți proprietățile vopselei într-un mod drastic” spune Ranquet. „Suportă altfel trecerea timpului. Este nevoie de mai mult timp pentru ca vopseaua să se oxideze, din cauza antioxidanților din gălbenuș”.
Reacțiile chimice dintre ulei, pigment și proteinele din gălbenuș afectează direct consistența vopselei. „De exemplu, pigmentul de plumb alb este sensibil la umiditate, dar dacă îl acoperi cu un strat de proteine devine mult mai rezistent” spune Ranquet.
„Pe de altă parte, dacă vrei o consistență mai groasă, fără a fi nevoie să adaugi mult pigment, cu puțin gălbenuș de ou poți schimba textura vopselei”. Utilizarea unei cantități cât mai mici de pigment ar fi fost ideală cu secole în urmă, când anumiți pigmenți erau mai scumpi decât aurul.
Citește și:
FOTO. O companie a inventat chifteaua din carne de mamut. Cum a fost creată