Știința dezvăluie adevărata origine a evreilor ashkenazi – și vine într-un sat în care o femeie a născut o treime dintre vecinii săi

Poporul evreu este o colectivitate etno-religioasă și culturală care descinde din poporul evreu și din vechii israeliți din Levantul mediteranean. În realitate, evreii nu sunt un grup etnic omogen. Există mai mult de 71 de tipuri de etnii diferite, dar trei dintre ele au fost, din punct de vedere istoric, cele mai mari. Unul, așkenazii, evrei din majoritatea teritoriilor din Europa Centrală și de Est, care au în comun limba idiș, o limbă germanică cu influențe ebraice și slave.

Un alt grup, sefarzii, își are originea în Sefarad, numele ebraic al Spaniei: au trăit acolo nu mai puțin de cincisprezece secole și au fost expulzați, refugiindu-se în Maghreb, în Marea Mediterană și în America. Descendenții acestor evrei sunt încă numiți sefarzi. Ei vorbesc (sau vorbeau) iudeo-spaniolă sau ladino, un dialect al limbii castiliene. Și, în cele din urmă, Mizrajii, comunitățile evreiești care au imigrat din țările din Orientul Mijlociu, în special din Yemen, Irak și Iran. Ei sunt evreii din lumea arabă și iraniană.

Acestea fiind spuse, un grup internațional de oameni de știință tocmai a descoperit adevărata origine a evreilor Ashkenazi, pe baza ADN-ului. Ceea ce au descoperit și explică într-un studiu publicat în Cell este că ADN-ul străvechi din Germania medieval explică originea evreilor Ashkenazi.

Studiile de acest gen sunt foarte promițătoare pentru înțelegerea istoriei evreiești și a istoriei oricărei populații…. Analiza ADN poate face lumină asupra trecutului”.

Datele ADN de la evreii din antichitate sunt dificil de obținut, deoarece legea evreiască interzice deranjarea morților în majoritatea circumstanțelor. Cu această ocazie, cercetătorii au trebuit să obțină aprobarea comunității evreiești locale din Germania. Aceștia au reușit să colecteze dinții din rămășițele găsite în cimitirul unei comunități evreiești ashkenazi din secolul al XIV-lea din orașul Erfurt.

ADN străvechi din dinții din cimitire

Astfel, ei au efectuat extragerea ADN-ului antic din dinți. Studiile de acest gen sunt foarte promițătoare nu numai pentru înțelegerea istoriei evreilor, ci și a istoriei oricărei populații… Analiza ADN-ului poate face lumină asupra trecutului”, spune geneticianul și coautorul David Reich de la Universitatea Harvard. Rezultatele arată că acea comunitate evreiască era mai diversă din punct de vedere genetic decât evreii ashkenazi din zilele noastre. Scopul nostru a fost de a umple lacunele din înțelegerea noastră privind istoria timpurie a evreilor Ashkenazi folosind date ADN vechi”, spune co-autorul Shai Carmi, genetician la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Acea comunitate evreiască era mult mai diversă din punct de vedere genetic decât cea a askenazilor de astăzi. Cercetând ADN-ul antic a 33 de evrei Ashkenazi din Erfurt medieval, au descoperit două grupuri. Una se referă mai mult la indivizi din populațiile din Orientul Mijlociu, iar cealaltă la populațiile europene, inclusiv, probabil, la emigranții din est care au venit la Erfurt. Descoperirile sugerează că în Erfurt medieval existau cel puțin două grupuri distincte din punct de vedere genetic. Cu toate acestea, o astfel de varietate genetică nu mai există la evreii ashkenazi moderni.

Astăzi, dacă îi comparăm pe evreii ashkenazi din Statele Unite și din Israel, ei sunt foarte asemănători din punct de vedere genetic, aproape ca aceeași populație, indiferent unde trăiesc”, explică Carmi. Dar, spre deosebire de uniformitatea genetică din zilele noastre, se pare că în urmă cu 600 de ani comunitatea era mult mai diversă.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că toți evreii ashkenazi din prezent sunt descendenți dintr-o populație mică, a avut loc înainte de secolul al XIV-lea. Rezultatele indică faptul că populația timpurie de evrei Ashkenazi era atât de mică încât o treime dintre indivizii din Erfurt descindeau dintr-o singură femeie pe linie maternă.

Dacă îi comparăm pe evreii ashkenazi din SUA și Israelul de astăzi, ei sunt foarte asemănători din punct de vedere genetic, aproape ca și cum ar fi aceeași populație, indiferent de locul în care trăiesc”.

Cel puțin opt dintre indivizii din Erfurt erau, de asemenea, purtători de mutații genetice care cauzează boli, comune la evreii Ashkenazi din zilele noastre, dar rare în alte populații, un semn distinctiv al originii evreilor Ashkenazi. Echipa consideră că studiul actual ajută la stabilirea unei baze etice pentru studiile privind ADN-ul evreiesc străvechi.

Evreii din Europa au fost o minoritate religioasă segregată din punct de vedere social și au suferit persecuții periodice”, spune Reich. Deși violențele antisemite au anihilat practic comunitatea evreiască din Erfurt în 1349, evreii s-au întors cinci ani mai târziu și au devenit una dintre cele mai mari din Germania. Rămâne de văzut cum se deosebeau din punct de vedere genetic comunitățile evreiești Ashkenazi din Evul Mediu, ce relații aveau cu sefarzii și cum se raportează evreii moderni la cei din vechea Iudee.

Exit mobile version