- Cristian Mandeal dirijează miercuri, 24 aprilie, Concertul pentru două piane și orchestră de Francis Poulenc și Simfonia nr.4 de Mahler.
- Concertul are loc miercuri, 24 aprilie, la Sala Radio din București.
- Intepretările oferite de pianiștii Cristian Niculescu și Oxana Corjos ca și participarea sopranei Diana Țugui îți încununează evenimentul.
Ai ascultat vreodată un concert pentru două piane și orchestră ? Aveți ocazia de a trăi o astfel de experiență artistică inedită miercuri, 24 aprilie 2024 (de la 19.00), la Sala Radio, în interpretarea Orchestrei de cameră radio și sub bagheta apreciatului dirijor Cristian Mandeal. În aproape 50 de ani de activitate, Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate.
Vei asculta Concertul în re minor pentru două piane şi orchestră semnat de Francis Poulenc. Creat în primăvara anului 1932, concertul este dedicat Winnarettei Singer. O cunoști poate și ca prințesa Edmond de Polignac. Pentru societatea pariziană a acelui moment a ea rămâne o personalitate extrem de populară și o mecena a societății pariziene. În salonul acesteia puteai să întâlnești mulți mari artiști ai timpului. Printre ei se numără Stravinski, Ravel sau Satie. De altfel aceștia i-au dedicat o parte dintre creațiilor lor. Premiera concertului rămâne un succes. A avut loc în același an 1932 la Veneția, cu Poulenc însuși și cu prietenul său – pianistul Jacques Février – ca soliști. În concert, la Sala Radio, îi veți aplauda în aceste ipostaze pe pianiștii Cristian Niculescu și Oxana Corjos.
Jin Wang a dirijat același concert de Poulenc la Ateneul Român în 2021 cu Roxana și Valentin Gheorghiu în calitate de artiști.
Niculescu este în centrul acțiunii muzicale din Japonia până în SUA
Cristian Niculescu și-a început studiile muzicale la București și a continuat la Hochschule der Künste Berlin, perfecționându-se apoi cu Dimitri Bashkirov la Academia Mozarteum de la Salzburg și la Academia Reina Sofia la Madrid.
A debutat cu Orchestra Națională Radio sub bagheta maestrului Iosif Conta în 1986 și la Ateneul Român în 1988.
În străinătate este invitat să colaboreze, atât ca solist cât și în cadrul serilor de muzică de cameră organizate sub auspiciile unor orchestre prestigioase, ca de exemplu: Cleveland Chamber Symphony Orchestra, Berliner Philharmoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Berliner Symphoniker, Brandenburgische Philharmonie Potsdam etc. În anul 2023 a fost, alături de Oxana Corjos, solistul Orchestrei Naționale de Tineret la Festivalul „Young Euro Classic” de la Berlin. A susținut recitaluri și concerte camerale în săli de concerte de prestigiu, printre care Filarmonica din Berlin, Konzerthaus Berlin, Gasteig München, Deutsche Oper Berlin, Musée de l’Armée din Paris sau în Studiourile de concerte ale Radioului Danez din Copenhaga si de la Norddeutscher-Rundfunk Hamburg si a efectuat turnee în Germania, Italia, Danemarca, Norvegia, Austria, Franța, Japonia și în S.U.A.
Drumul Oxanei Corjos
Oxana Corjos și-a însușit primele noțiuni muzicale din copilărie, crescând într-o familie de muzicieni. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore.
Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, precum și cu cele mai reprezentative orchestre filarmonice din țară. Turneele în Elveția, Germania, Republica Moldova, Spania, Macedonia, Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul și critica de specialitate apreciind la superlativ prestațiile sale artistice.
În ultimii ani, Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Română de Tineret și maestrul Cristian Mandeal, atât la Ateneul Român cât și la Academia „Santa Cecilia” din Roma. Totodată, a fost invitată să concerteze în deschiderea (2014) și închiderea (2016) Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”, precum și în concertul de deschidere a Festivalului „Gustav Mahler” de la Toblach (Dobiacco), în iulie 2015, a Festivalului „Alto Adige” în iulie 2018, iar în toamna aceluiași an a deschis „Seria Enescu” la Londra cu un recital de succes. Colaborează constant cu Institutul Cultural Român, cântând frecvent la Londra, Viena, New York, Istanbul, Chișinău, Berlin.
Concertul este transmis live
Seara de la Sala Radio se va încheia cu Mahler – Simfonia nr. 4. Este vorba despre aranjamentul pentru orchestră de cameră și soprană semnat de Ronald Kornfeil. Lucrarea este prezentată cu participarea sopranei Diana Țugui. Soprana s-a născut la Craiova. Ea a absolvit Universitatea de Muzică „George Enescu” din București. Este doctorandă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Este o artistă plurivalentă. Pe lângă rolurile din operă în care s-a consacrat, abordează cu mult succes și genul vocal simfonic, opereta, liedul și chiar musicalul. A colaborat cu toate filarmonicile și teatrele de operă din țară. În ultimii șaisprezece ani a avut numeroase apariții pe scene importante ale Europei. A câștigat numeroase concursuri internaționale cum sunt „Jaume Aragall”, „Wilhem Stenhammar”, „Vox Artis”, „Elena Teodorini”.
Concertul este transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, arată un comunicat. Sabine Devieilhe interpreta în 2022 partea a patra a simfoniei nr.4 de Mahler dirijată de François-Xavier Roth.