- Luna martie este a treia lună a anului în calendarul gregorian.
- Numele său provine din latinescul „Martius”, care înseamnă literal „referitor la Marte.
- În Roma antică, luna martie era considerată o lună a reînnoirii și a schimbării, marcând începutul noului an.
Luna martie este a treia lună a anului în calendarul gregorian. Numele său provine din latinescul „Martius”, care înseamnă literal „referitor la Marte”, zeul roman al războiului și care, în calendarul roman antic, era prima lună a anului, care avea ca scop începerea campaniilor militare ale imperiului după iarnă.
În Roma antică, luna martie era considerată o lună a reînnoirii și a schimbării, marcând începutul noului an. Era sărbătorită prin festivaluri și ritualuri în cinstea zeităților, inclusiv „Quinquatrias”, o comemorare de cinci zile în onoarea Minervei, zeița înțelepciunii.
Calendarul roman era împărțit în trei părți: Kalends (prima zi a lunii), Ides și Nonas (a noua zi înainte de Ides). Zilele de Ides erau considerate deosebit de importante pentru poporul roman și erau destinate plății datoriilor și reînnoirii contractelor, cu ceremonii religioase în cinstea zeilor, sacrificii, jocuri și spectacole publice. Idezii aveau loc în a 15-a zi a lunilor martie, mai, iulie și octombrie și în a 13-a zi a celorlalte luni.
Cel mai proeminent și mai important eveniment istoric din istorie care a avut loc pe 15 martie (în zilele de Idez din martie) a fost asasinarea lui Iulius Cezar în anul 44 î.Hr., care la acea vreme era liderul de necontestat al Imperiului și devenise o figură polarizatoare între poporul roman și elita politică.