- O nouă expoziție cu picturi vechi de 300 de ani explorează legătura plină de mister dintre oameni și câini.
- Orice proprietar de câine poate confirma că legătura dintre oameni și câini este una profundă.
- Noua expoziție a Wallace Collection din Londra, sugerează că un răspuns pentru această legătură poate fi găsit în arta vizuală.
O nouă expoziție explorează legătura plină de mister dintre oameni și câini, scrie BBC Culture.
Orice proprietar de câine poate confirma că legătura dintre om și câine este una profundă. Cum se explică această relație specială? Noua expoziție a Wallace Collection din Londra, Portrete de câini: de la Gainsborough la Hockney, sugerează că un răspuns poate fi găsit în arta vizuală.
Curatorul expoziției, Xavier Bray, crede că această legătură poate fi explicată în artă. „Felul în care relația noastră cu câinii – acea legătură inexplicabilă, plină de iubire – transgresează istoria artei este fascinant și reflectă foarte mult societatea”, a spus el pentru BBC Culture.
Pe măsură ce societățile au evoluat de-a lungul istoriei, schimbarea sentimentelor pentru câini este surprinsă în artă. În diferite perioade, putem vedea artă care se concentrează pe anumite atribute ale prietenilor noștri blănoși, cum ar fi empatia, fidelitatea, simțurile supraapreciate și inteligența. Dar există, de asemenea, o aluzie la semnificația simbolică, mai profundă a câinilor, care intră într-un tărâm cu totul special.
A vedea câinii oglindind emoțiile umane este un tipar artistic care se găsește des de-a lungul istorie. Se crede că aceste animale au fost domesticite în urmă cu aproximativ 14.000 de ani, iar relația simbiotică dintre câini și oameni a fost surprinsă chiar și în picturile rupestre. Apogeul antropomorfizării câinilor a venit în secolul al XVIII-lea.
Privind în istoria artei, este, de asemenea, evident cât de impresionată a fost omenirea de superputerile canine de miros, auz, forță și rezistență. Primele „portrete canine” au fost create pentru a celebra abilitățile senzoriale impresionante ale câinilor de vânătoare și includeau numele unor câini deosebit de pricepuți. Acestea au fost comandate de regele Ludovic al XIV-lea al Franței în 1701 pentru a-și decora reședința de la țară, Chateau de Marly.
Citește și