- Ziua Culturii Naționale este celebrată astăzi prin mai multe evenimente la muzee, teatre și institute culturale în București.
- Mihai Eminescu a fost al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai lui Gheorghe Eminovici și ai Ralucăi.
- Conform World Records Academy, „Luceafărul” lui Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste.
- Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Șuțu din strada Plantelor din București, unde oscilase, tragic, între perioade de aparentă sănătate și episoade de revenire a bolii.
Cine este simbolul național al României?
Domnitori, pictori, scriitori, artiști….avem de unde alege. Totuși, indiferent de vârstă, pentru unii români, cel mai mare simbol al țării noastre este, fără îndoială, Mihai Eminescu.
De ce? Poate pentru că este unul din cei 4 clasici ai literaturii care i-a inspirat și pe ceilalți trei să își aștearnă gândurile pe hârtie. Poate pentru că a fost un influent om politic și pentru că a luptat pentru drepturile fraților săi de pretutindeni. Poate pentru că este pur și simplu…autentic.
Aflăm părerea lui Silviu Gurlui, profesor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Tu ce știi despre Mihai Eminescu?
„În primul rând, știm foarte bine ca opera aceasta a lui Eminescu s-a dezvoltat și datorită profesorilor care i-au fost alături, a cărților de unde și-a luat aceste cunoștințe, a fost în biblioteci.
A reușit să ajungă cu burse la Viena și la Berlin prin spirjinul societății Junimea, o societate mică, dar de fundament.
Eminescu a preluat atâtea informații importante de la profesorii mari din Berlin – de aici și foarte multe aspecte care sunt văzute în versurile lui Eminescu – nu numai poezie, literatură; vorbim și de matematică, astronomie, economie, filozofie.
Sunt atâtea lucruri care au adus atâtea lucruri importante pentru noi.
Timpul este sămânța universului. Orice moment din timp reprezintă o sumă de multe alte aspecte, o infinitate de parametri pe care nu-i cunoaștem, dar care pot să influențeze traiectoria”, a declarat Silviu Gurlui, la Aleph News, de Ziua Culturii Naționale.
Citește și