Descoperire unică în Zambia. Arheologii au găsit o structură de lemn veche de aproape jumătate de milion de ani

O decoperire fără precedent a fost făcută în Zambia. Arheologii au scos la suprafață o structură de lemn, veche de aproape o jumătate de milion de ani, despre care spun că este „extraordinară” și unică în arhivele științifice.

Arheologii au scos la iveală cea mai veche structură de lemn cunoscută, cu o vechime de aproape o jumătate de milion de ani, potrivit CNN.

Structura simplă, găsită pe malul unui râu din Zambia, este alcătuită din doi bușteni care se întrepătrund, cu o crestătură făcută în mod deliberat în piesa superioară pentru a le permite să se potrivească în unghi drept, potrivit unui studiu al urmelor de tăiere făcute de uneltele primitive

Geoff Duller, profesor de geografie și științele Pământului la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie, a făcut parte din echipa care a descoperit structura în 2019. Ulterior, aceasta a fost analizată de specialiști și rezultatele cercetărilor au fost publicate miercuri în revista Nature.

Duller a declarat că structura, excavată în amonte de Cascada Kalambo, în apropiere de granița Zambiei cu Tanzania, a fost probabil o parte a unei platforme din lemn folosită ca pasarelă, pentru a păstra alimente sau lemne de foc uscate sau poate ca bază pe care să se construiască o locuință. În același loc au fost găsite un băț de săpat și alte unelte din lemn.

Cel mai vechi artefact din lemn cunoscut are 780.000 de ani

„Faptul că lemnul a rămas la locul lui și intact timp de o jumătate de milion de ani este extraordinar. Și ne oferă această perspectivă reală, această fereastră în această perioadă de timp. Mi-a schimbat complet viziunea asupra a ceea ce erau capabili oamenii în acea perioadă”, a explicat Geoff Duller, coautor al studiului privind structura de lemn.

Nivelul ridicat al apei și sedimentele fine care învelesc structura au ajutat la conservarea lemnului, au mai stabilit cercetătorii.

Descoperirea contestă opinia predominantă conform căreia oamenii din Epoca de Piatră duceau un stil de viață nomadic, a spus Duller. Cascada Kalambo ar fi oferit o sursă sigură de apă, iar pădurea din jur hrană din belșug, permițând o existență sedentară.

Potrivit studiului, structura din lemn nu are o paralelă în arhivele arheologice. Cel mai vechi artefact din lemn cunoscut este un fragment de scândură lustruită, vechi de 780.000 de ani, găsit în situl Gesher Benot Ya’aqov, Israel. Cele mai vechi unelte din lemn pentru căutarea hranei și vânătoare, dezgropate în Europa, datează de aproximativ 400.000 de ani. Se crede că neanderthalienii au realizat structuri din oase sau stalactite în urmă cu aproximativ 175.000 de ani.

Citește și:

Exit mobile version