- Fiecare metal sau piatră prețioasă necesită metode de curățare diferite, așa că este important să știți cu ce lucrați.
- Dacă vrei ca bijuteriile să reziste suficient de mult timp pentru a le lăsa moștenire, scoate-le întotdeauna înainte de a înota sau de a face duș.
- În funcție de metalul din care este făcută, fiecare bijuterie se curață diferit.
Fiecare metal sau piatră prețioasă necesită metode de curățare diferite, așa că este important să știți cu ce lucrați sau să apelați la experți. Dacă vrei ca bijuteriile să reziste suficient de mult timp pentru a le lăsa moștenire, scoate-le întotdeauna înainte de a înota, de a face duș, de a face curățenie, de a face exerciții fizice, de a dormi, de a grădinări sau în condiții de căldură extremă (cum ar fi o saună) sau de frig (la zăpadă).
Advertisment
Bijutierul Holly Ryan sugerează să fiți atenți atunci când aplicați parfumuri, loțiuni sau cremă de protecție solară, deoarece acestea pot influența bijuteriile în diferite moduri, cauzând decolorarea și alte probleme. La fel de important, depozitați întotdeauna bijuteriile nepurtate în cutia lor originală sau într-o cutie specială pentru bijuterii, astfel încât să nu alunece prin sertare și să nu se frece de lucruri, spune bijutierul Seb Brown pentru The Guardian.
Reguli de bază pentru curățarea bijuteriilor
Ryan sugerează să vă asigurați că chiuveta este înfundată înainte de a lua bijuterii în apropierea ei. De asemenea, este util să folosiți o periuță de dinți nouă și o lavetă de lustruit pentru metal exclusiv pentru curățarea bijuteriilor. Ryan recomandă, de asemenea, un săpun degresant natural și blând.
Recomandări
Modul în care îngrijești bijuteriile este determinat de materialul din care sunt făcute. „Identificați tipul de metal, pietrele prețioase și orice alte finisaje sau placări speciale pe care bijuteriile le au înainte de a le curăța”, spune Sarah Munro, cofondatoarea companiei de bijuterii Sarah and Sebastian.
Argint
Argintul se pătează ușor, așa că este necesară o curățare regulată pentru a-l păstra în cea mai bună formă. Dar Brown spune că purtarea frecventă a argintului poate ajuta de fapt la prevenirea oxidării acestuia.
Când este timpul să curățați piesele de argint, Munro sugerează instrumente specifice: fie o cârpă de lustruit argint fie soluții de curățare a argintului special formulate, în care veți înmuia bijuteriile. „Evitați să folosiți detergenți sau perii abrazive” , avertizează ea. „Acestea pot zgâria argintul” .
Aur
Indiferent dacă bijuteriile sunt din aur sunt placate, trebuie să evitați să le curățați cu substanțe chimice dure sau cu detergenți abrazivi. Munro sugerează „să înmuiați bijuteria în apă călduță cu câteva picături de detergent de vase și apoi să o frecați ușor cu o perie cu peri moi”, cum ar fi o periuță de dinți.
Platină
Mai dură decât argintul și aurul, platina poate rezista la o curățare mai intensă. „Dacă piesa nu are pietre, înmuiați-o într-o soluție diluată de detergent timp de câteva minute și folosiți o periuță de dinți sau o cârpă delicată pentru a o curăța și a o usca” , spune Ryan. „Dacă piesa are pietre prețioase, nu o lăsați la înmuiat – este suficientă o spălare ușoară și delicată cu o periuță de dinți moale.”
Perle
Brown spune că, deoarece perlele sunt delicate și poroase, acestea necesită o îngrijire specială. Faceți ca perlele să fie ultimul lucru pe care îl puneți înainte de a ieși din casă și primul lucru pe care îl scoateți când ajungeți acasă. Chiar și fumatul sau pulverizarea de parfum în apropierea lor le poate îngălbeni. „Perlele nu trebuie scufundate în apă – doar o curățare foarte delicată cu un șervețel umed pentru a îndepărta orice produse cosmetice sau amprente” , spune Brown.
Citește și:
- Decalajul de fus orar ne afectează diferit în funcție de călătorie. 6 sfaturi pentru a trece peste el
- Expert ONU: „Soldaților ruși ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile Olimpice”
- FOTO Portrete canine vechi de 300 de ani. Legătura dintre oameni și câini
Partenerii noștri