- Cumpărătorii ruși comandă cantități semnificative de echipament militar chinez.
- Țara a importat peste 100 de milioane de dolari în drone doar din China în acest an.
- Rusia a importat drone în valoare de peste 100 de milioane de dolari din China de la începutul acestui an.
Insider scrie despre China că a trimis Rusiei suficient echipament militar pentru a echipa o armată, folosind lacune în sancțiunile occidentale asupra invaziei Rusiei în Ucraina, spun sursele Politico. Politico, folosind dovezi precum înregistrările vamale, a raportat că producătorii chinezi livreau cantități semnificative de echipamente pentru a ajuta Rusia în lupta sa împotriva Ucrainei.
Aceasta include suficient echipament de protecție pentru a echipa multe dintre trupele pe care Rusia le-a mobilizat pentru invazia sa, precum și drone care pot direcționa focul de artilerie și pot arunca grenade asupra forțelor ucrainene.
Producătorii chinezi au trimis, de asemenea, obiective termo-optice care pot detecta soldații noaptea, se arată în raport. În general, Rusia a importat drone în valoare de peste 100 de milioane de dolari din China de la începutul acestui an, precum și 225 de milioane de dolari în ceramică, care poate fi folosită în armurile de corp, o creștere cu 69% față de 2022, a raportat Politico.
Companiile chineze exploatează o deficiență pentru a trimite acest echipament: echipamentul este considerat neletal și considerat ca fiind cu utilitate dublă, ceea ce înseamnă că poate avea aplicații civile și militare.
Acest lucru lasă autoritățile occidentale cu o scuză dacă nu vor să se confrunte cu China în această problemă, a raportat Politico. China a negat în repetate rânduri că a trimis echipament militar în Rusia de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
Ucraina a declarat că a găsit un număr tot mai mare de piese chinezești în armele rusești
Dar Ucraina a declarat la începutul acestui an că găsește un număr tot mai mare de piese chinezești în armele rusești pe care le-a capturat, inclusiv drone și tancuri.
Și documentele de informații americane obținute de The Washington Post în aprilie au arătat că China a aprobat „furnizarea de ajutor letal” Rusiei la începutul acestui an și intenționează să trimită echipament militar deghizat în echipament civil.
SUA au spus că nu au văzut nicio evidență asupra faptului că China ar fi oferit Rusiei arme sau ajutor letal. Înregistrările obținute de Politico au evidențiat cumpărători ruși care au dat comenzi pentru sute de mii de veste antiglonț și căști fabricate de o companie numită Shanghai H Win.
Rusia se confruntă cu lipsa de echipamente, soldații mobilizați spunând că au trebuit să-și cumpere propriile veste anti-glonț și un soldat rus plângându-se într-un apel telefonic interceptat că unitatea sa nu avea muniție și că i s-a dat doar o grenadă pentru a se arunca în aer.
Ministerul Regatului Unit al Apărării a declarat în martie că soldații ruși din orașul Bakhmut, Ucraina, au fost probabil forțați să se lupte în sferturi scurte pentru că nu aveau suficientă muniție de artilerie. Și în iunie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că trupele sale nu aveau suficiente echipamente, inclusiv „muniție de înaltă precizie, echipamente de comunicații, avioane, drone și așa mai departe”.
China este oficial neutră și a încercat să se poziționeze ca un potențial pacificator care poate intermedia un acord. Dar și-a extins, de asemenea, relațiile cu Rusia de la începutul invaziei, inclusiv prin vizite de stat, comerț și mai multe achiziții de petrol rusesc. De asemenea, nu a oprit exercițiile militare cu Rusia.
Helena Legarda, expert în apărare și politică externă chineză la Mercator Institute for China Studies, a declarat pentru Politico: „Ceea ce este foarte clar este că China, cu toate pretențiile ei că este un actor neutru, susține, de fapt, pozițiile Rusiei în acest război”.
Ucraina este, de asemenea, un client al armelor chinezești, deși Politico a raportat că importurile sale de multe tipuri de echipamente chinezești au scăzut în acest an.
Citeste si: