• Unele au fost doar mistere de câteva decenii, în timp ce altele datează ceva mai mult – să zicem 6.000 de ani.
  • Sabia octogonală a fost găsită încă strălucind într-un mormânt bavarez.
  • Faimosul autor american Truman Capote a primit o completare postumă surprinzătoare la opera sa în acest an.

Indiferent dacă sunt pierdute pe fundul oceanului, ascunse în arhivele unei biblioteci sau ascunse în spatele unui perete de bucătărie, descoperirile artistice, arheologice și literare de anul acesta au cuprins o gamă uimitoare, scrie CNN.

 Unele au fost doar mistere de câteva decenii, cum ar fi identitatea unui bărbat a cărui fotografie a fost folosită pe coperta unuia dintre cele mai faimoase albume rock, în timp ce altele datează ceva mai mult – să zicem 6.000 de ani. Și, deși multe dintre aceste descoperiri grozave au fost excavate prin mijloace mai convenționale, altele au necesitat fapte tehnologice ambițioase: un algoritm AI programat pentru a identifica o piesă anonimă veche de secole, drone trimise sus în peșteri greu accesibile și scanări inovatoare făcute ale Epava Titanicului.

O sabie încă sclipitoare

Sabia octogonală, găsită încă strălucind într-un mormânt bavarez în luna iunie. Se crede că are mai mult de 3.000 de ani, din epoca bronzului mijlociu, sabia a necesitat o examinare suplimentară de către arheologi când a fost descoperită într-un sit din Donau-Ries, Germania, împreună cu rămășițele a trei persoane. Dar o declarație a cercetătorilor a confirmat mai târziu că a fost o armă adevărată, mai degrabă decât ceremonială sau decorativă, cu „centrul de greutate din partea din față a lamei care indică că era echilibrată în principal pentru tăiere”.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Descoperire AI în arhive

Autorul unei piese de teatru spaniole din secolul al XVII-lea a rămas un mister timp de secole – până când tehnologia AI a identificat-o în ianuarie ca fiind o lucrare de sfârșit de carieră a unuia dintre cei mai faimoși autori ai țării, Felix Lope de Vega.

Un mister rock clasic, rezolvat

Cine este bărbatul care poartă un mănunchi de bețe pe coperta albumului Led Zeppelin din 1971? După o jumătate de secol, identitatea sa a fost dezvăluită ca un păstor din epoca victoriană târzie, potrivit Muzeului Wiltshire din sud-vestul Angliei, care a făcut anunțul în noiembrie, după ce un cercetător a localizat imaginea originală a fotografului Ernest Howard Farmer.

Povestea pierdută a lui Truman Capote reapare

Faimosul autor american Truman Capote a primit o completare postumă surprinzătoare la opera sa în acest an, după ce un editor de la revista „The Strand” a descoperit o nuvelă necunoscută anterior, mâzgălită într-unul din caietele lui Capote. Andrew F. Gulli a găsit „O altă zi în paradis” – o poveste despre o americancă deziluzionată care își folosește moștenirea pentru a cumpăra o vilă în Sicilia – în timp ce cercetează lucrările deținute la Biblioteca Congresului din Washington. Împreună cu reprezentanții moșiei scriitorului, o echipă de oameni a lucrat ulterior pentru a descifra povestea.

„Aceste biblioteci au milioane și milioane de pagini de la tot felul de scriitori. Deci, știi, pot doar să presupun că uneori unele dintre aceste lucruri pot fi ratate”, a spus Gulli.

Sandalele antice capătă un nou superlativ

Când 22 de sandale țesute descoperite de minerii spanioli în 1857 au fost pentru prima dată datate cu carbon în anii 1970, se credea că au o vechime de aproximativ 5.000 de ani. Dar o nouă analiză de la Universitatea Autonomă din Barcelona și Universitatea Alcalá din Spania a constatat că estimarea este de aproximativ 1.000 de ani: în septembrie, cercetătorii au anunțat că încălțămintea, realizată din fibre vegetale, este, de fapt, cei mai vechi pantofi europeni cunoscuți.

Citește și

Partenerii noștri