- Cercetările arată că bărbații înteleg mai ușor un emoji decât expresiile faciale reale.
- Femeilor, pe de altă parte, le este mai simplu să descifreze expresiile de pe fața cuiva.
- Psihologii de la Universitatea Milano-Bicocca din Milano au studiat relația oamenilor cu emoji-urile.
Cercetările arată că bărbații înteleg mai ușor un emoji decât expresiile faciale reale. Femeilor, pe de altă parte, le este mai simplu să descifreze expresiile de pe fața cuiva. Studiile anterioare au arătat că bărbații se simt mai în largul lor să își exprime emoțiile, cum ar fi furia, dorința sau frica, mai degrabă prin intermediul mesajelor de pe smartphone decât în persoană, scrie DailyMail.
Advertisment
Psihologii de la Universitatea Milano-Bicocca din Milano au studiat relația oamenilor cu emoji-urile, imagini concepute pentru a exprima ceea ce simte o persoană.
Odată cu creșterea comunicării digitale, acestea au devenit o modalitate populară de a descrie starea de spirit, în momentul în care ne grăbim. Acestea sunt menite să compenseze lipsa indiciilor non-verbale, cum ar fi expresia facială, limbajul corpului sau tonul vocal.
Cum s-a desfășurat studiul
Cercetătorii au recrutat 96 de studenți universitari de sex masculin și feminin și i-au pus să se uite pentru scurt timp – nu mai mult de două secunde la un moment dat – la fotografii ale unui bărbat și ale unei femei care afișează expresii faciale variind de la fericire sau surpriză la furie și dezgust. Li s-a cerut să noteze ce credeau că înseamnă fiecare imagine.
Exercițiul a fost apoi repetat folosind zeci de emoticoane diferite – cum ar fi o față roșie și încruntată pentru a descrie furia sau o față tristă cu o lacrimă care curge de la un ochi pentru a descrie durerea.
Rezultatele, publicate în jurnalul Behavioural Science, au arătat că bărbații au fost mult mai buni la evaluarea corectă a emoticoanelor decât a expresiilor faciale, în special atunci când a fost vorba de sentimente negative precum furia, tristețea și dezgustul.
Însă femeilor le-a fost mult mai ușor să determine sentimentele unei persoane în funcție de expresia de pe fața acesteia, manifestând un răspuns empatic mai puternic.
Oamenii de știință cred că bărbații preferă imaginile digitale pentru că sunt mai puțin ambigue decât cele reale – ceea ce le face mai ușor de interpretat corect.
Partenerii noștri