Bagheta franțuzească, inclusă acum în patrimoniul cultural imaterial UNESCO

Înscrierea baghetei franțuzești a fost validată, astăzi, de către Comitetul pentru patrimoniul cultural imaterial al UNESCO, potrivit Le Figaro și Le Monde.

Noua înscriere pe lista patrimoniului imaterial: meșteșugul și cultura baghetei. Felicitări Franței!” , a scris pe Twitter UNESCO.

Rețeta constă în făină, apă, sare și drojdie. Aluatul trebuie lăsat la dospit până la 20 de ore la temperaturi între 4 și 6 grade Celsius. Consumul de baghete a scăzut în ultimul secol în Franța, la fel și numărul brutăriilor, în special la sat. Țara produce totuși 6 miliarde de baghete pe an.

Este o recunoaștere pentru comunitatea de brutari și patiseri artizani. (…) Bagheta este făină, apă, sare, drojdie și know-how-ul meșteșugarului” , a salutat Dominique Anract, președintele Confederației Naționale a brutarilor francezi, într-un comunicat de presă, relatează Le Parisien.

250 de grame de magie și perfecțiune

Franţa alesese să prezinte candidatura baghetei de pâine pentru a fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO în 2021.

Comitetul prezidat de Maroc a examinat, începând de luni, 56 de cereri de înregistrare.

Printre dosarele cele mai importante s-au numărat bagheta, precum și cântecul popular raï pentru Algeria, târgurile (Franța și Belgia), cultura chaï/tea” (Azerbaidjan și Turcia), tehnicile tradiționale de prelucrare a ceaiului (China), rubab, lăuta din Asia Centrală (Iran/Tajikistan/Afganistan), slivovitz, rachiul de prune din Serbia, romul ușor (Cuba), etc.

Pentru a evita controversele, UNESCO onorează mai presus de toate tradițiile, practicile și know-how-ul care trebuie protejate.

De asemenea, nu va recunoaște că bagheta face parte din patrimoniul mondial imaterial, ci că meșteșugul și cultura baghetei” fac parte din acesta.

Pâinea lungă, o baghetă este realizată din doar patru ingrediente (făină, apă, sare, drojdie sau aluat). Trebuie să ofere o crustă crocantă şi miez moale.

Exit mobile version