- Alin Caraman: ,,Mi-aș dori foarte tare să schimb această mentalitate pentru că atunci când pui în coadă de nuntă, capătă automat acel lucru un aspect peiorativ”
- Alin Caraman, apel către guvernanți: ,,O vorbă este mai mult decât suficient pentru a porni o industrie. Eram într-o industrie, în care mă gândeam: nu ai cum să închizi… Și în război lumea se căsătorește”
- Alin Caraman: ,,Prin definiție, industria nunților este o politică de jecmăneală”
- Alin Caraman, despre nunți celebre: ,,Am făcut lui Băsescu, lui Tăriceanu, lui Dragnea. Chiar au fost oameni minunați și s-a lucrat extraordinar de bine cu ei”
Alin Caraman – proprietar Bon Mariage și președinte al Asociației Furnizorilor din Industria Nunților – îți vorbește despre organizarea nunților în era Covid-19.
Advertisment
Cum procedez dacă vreau să mă mărit sau să mă însor? Se va ajunge, pe viitor, la scenariul, tragico-comic – ca nuntașii să vină cu testul PCR sau cu certificatul de vaccinare la ei? De ce industria organizării de evenimente nu este un sector prioritar pentru autorități?
Alin Caraman îți vorbește și despre protestul ce are loc azi (n.r. – miercuri, 10 martie 2021), între orele 14.00- 16.00 în fața Guvernului. Cei 249.000 de oameni din Industria Nuntilor din România cer să fie fie ajutați cu măsuri concrete, într-o perioadă în care evenimentele sunt blocate total de restricții.
Recomandări
Cifrele oferite de Alin Caraman nu sunt deloc optimiste. Altfel, în 2020 un număr de 128.610 cupluri urmau să se căsătorească și 4.700 de locații de nuntă sunt momentan închise.
„Am ajuns săptămâna aceasta la peste 200 de firme în această asociație extrem de tânără. Asociația are trei săptămâni de viață, dar industria, fiind foarte lovită, impactul a fost foarte mare. Mâine, în Piața Victoriei, cerem doar să fim auziți. Avem impresia că pentru guvernanți, industria asta nu există. Este o industrie cu foarte mulți oameni implicați.”, spune Alin.
„Dacă vorbim de HoReCa, erau 400.000 de oameni în HoReCa, iar la noi sunt 290.000, în turism 235.000 și în cultură 225.000 de oameni. Industria noastră nu a beneficiat de ajutoare din partea statului. Ar fi minunat să fie la un moment dat și sperăm să fie ceva din ajutorul HoReCa. Nu cerem să începem mâine activitățile pentru că trăim în același Univers și pe aceeași planetă ca toată lumea. Ne dorim o predictibilitate și cerem ceea ce se întâmplă în restaurante. În restaurante, cârciumarii cât și cei care trec pragul, știu foarte bine cam care sunt regulile.”, continuă Alin Caraman.
Alin Caraman: ,,Poți să faci nunți scumpe sau ieftine cu bun gust!”
Alin Caraman mărturisește că – deși pentru autorități industria organizării de evenimente nu pare să fie deloc prioritară – în spatele organizării unui eveniment precum o nuntă, este foarte multă muncă, răbdare, multă voință, bun gust și o investiție serioasă.
Tocmai de aceea, invitatul lui Vlad Craioveanu susține că nunta – cel mai frumos moment din viața unui cuplu – nu poate fi perceput ca ceva peiorativ ce poate fi amânat fără termen.
Este însă bunul gust proporțional cu banii investiți într-o nuntă cu ștaif, o nuntă de lux?
Alin Caraman: ,,Bunul gust nu e ieftin neapărat, dar poate fi și ieftin. Nu au nicio legătură una cu alta, bugetul cu bunul gust. Poți să faci nunți scumpe sau ieftine cu bun gust, poți să faci nunți fără bun gust, la fel, scumpe sau ieftine.”
Alin Caraman: ,,Toți oamenii au un stres în momente ca acestea, oricât de grei ar fi ei!”
Îți mai spun că agenția Bon Mariage organizează unele dintre cele mai mediatizate nunți din România. Printre nuntași se numără și persoane publice, vedete și politicieni. Nuntă mare, remunerație după buget!
Alin Caraman: ,,Am făcut lui Băsescu, lui Tăriceanu, lui Dragnea. Chiar au fost oameni minunați și s-a lucrat extraordinar de bine cu ei. E un lucru extraordinar ca oameni care aceștia care vin și se lasă pe mâna ta. Toți oamenii au un stres în momente ca acestea, oricât de grei ar fi ei.”
Alin Caraman: ,,Am reușit să schimbăm mentalități!”
Alin Caraman susține însă că mentalitățile oamenilor în ceea ce privește organizarea nunților s-au schimbat în bine. Oricâți bani ar avea, unii oameni merg pe varianta simplității și a bunului gust. Invitatul lui Vlad Craioveanu și-ar dori însă ca, în România, nunta să nu mai aibă o conotație peiorativă.
,,Oamenii nu mai vor extravaganță. (…) Oamenii se duc către nunți de bun simț. Mulți nu epatează. Oamenii și-au dat seama că-și pot face ceva de bun-simț, de bun-gust. Din ’99, de când ne-am înființat, am reușit să schimbăm mentalități. Mi-aș dori foarte tare să schimb această mentalitate pentru că atunci când pui în coadă de nuntă, capătă automat acel lucru un aspect peiorativ. Mi-aș dori ca oamenii care nu sunt în elementul ăsta să înțeleagă că nunta nu este peiorativă. În momentul ăsta furnizorii, din toate domeniile, chiar au ajuns la un moment înalt”, conchide Alin Caraman.
Însura-m-aș și n-am cum…
Alina Caraman îți spune care este, în concepția lui, trendul anului 2021 în materie de nunți.
,,Eu i-aș trimite totuși către natură. Distanțare socială, aer liber. Cred că am stat foarte mult în casă”, explică proprietarul Bon Mariage.
Alin Caraman: ,,Va urma o astfel de politică de jecmăneală. Va fi neplăcut.”
Alin Caraman: ,,Eu am făcut Politehnica, dar cu predare în limba germană. Și veneau profesorii de la marketing și ne învățau – este ciudat să auzi asta din gura unui neațm- cum este cu politica de jecmăneală. Și este în marketing această politică de jecmăneală. (…) Prin definiție, industria nunților este o politică de jecmăneală. Ăsta a fost secretul pentru care totuși rezistăm din ’99. Sigur, politica asta de jecmăneală merge pe termen scurt și mediu, însă apoi oamenii încep să-și dea seama cum stă treaba. Va urma o astfel de politică de jecmăneală.Va fi neplăcut.”
Partenerii noștri