• Un nou studiu demonstrează că jocurile video ar putea să stimuleze inteligența copilului.
  • Această nouă cercetare s-a axat în mod special pe investigarea relației dintre utilizarea jocurilor video și inteligență.
  • Timpul petrecut în fața ecranelor a fost auto-raportat și împărțit în trei categorii: vizionare, socializare și jocuri.

Timpul petrecut în fața ecranelor de orice fel este considerat, în general, o influență negativă asupra dezvoltării copilului. Cu toate acestea, un nou studiu realizat de o echipă de cercetători europeni prezintă un caz surprinzător de diferit, demonstrând că jocurile video ar putea, de fapt, să-ți dezvolte copilul.

Această nouă cercetare, „Impactul mediilor digitale asupra inteligenței copiilor în timp ce se controlează diferențele genetice în cogniție și mediul socio-economic” s-a axat în mod special pe investigarea relației dintre utilizarea jocurilor video și inteligență. Pentru a evalua măsura abstractă, recunoscută, a „inteligenței”, cercetătorii au luat în considerare mai întâi mediile socio-economice și prezența genelor legate de inteligență.

Metoda studiului

Aproximativ 5.000 de copii au fost urmăriți timp de doi ani. Cu vârste cuprinse între nouă și zece ani la momentul inițial, participanții au completat testele cognitive la începutul și la sfârșitul studiului. Timpul petrecut în fața ecranelor a fost auto-raportat și împărțit în trei categorii: vizionare, socializare și jocuri.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

„Pentru studiul nostru, am creat un indice de inteligență pornind de la cinci sarcini: două privind înțelegerea lecturii și vocabularul, una privind atenția și funcția executivă (care include memoria de lucru, gândirea flexibilă și autocontrolul), una care evaluează procesarea vizual-spațială (cum ar fi rotirea obiectelor în minte) și una privind capacitatea de învățare pe parcursul mai multor încercări”, explică Torkel Klingberg și Bruno Sauce, doi dintre cercetătorii care au lucrat la studiu.

...copilul care se afla în primii 17% din punct de vedere al orelor petrecute la jocuri și-a crescut IQ-ul cu aproximativ 2,5 puncte…„

„În timp ce copiii care au jucat mai multe jocuri video la 10 ani nu erau în medie mai inteligenți decât cei care nu s-au jucat, aceștia au arătat cele mai mari câștiguri în inteligență după doi ani, atât la băieți, cât și la fete”, scriu Klingberg și Sauce. „De exemplu, copilul care se afla în primii 17% din punct de vedere al orelor petrecute la jocuri și-a crescut IQ-ul cu aproximativ 2,5 puncte mai mult decât un copil mediu în decurs de doi ani.”

La momentul urmăririi, utilizarea social media nu a fost asociată cu nicio modificare a inteligenței, dar vizionarea de televizor sau de videoclipuri online ar putea fi legată de o mică creștere a inteligenței.

Cu siguranță, rezultatele se încadrează într-un corp de cercetare în creștere care descoperă anumite beneficii pentru copii în diferite tipuri de timp petrecut în fața ecranului.

Partenerii noștri