Partidul Comunist Austriac a câștigat duminică, 26 septembrie, alegerile municipale din al doilea oraș ca mărime din țara alpină, informează AP. Comuniștii au obținut 28,9% din voturi la alegerile pentru consiliul municipal din Graz, devansând Partidul Popular de centru-dreapta, care a obținut 25,7%.

Primarul Siegfried Nagl, membru al Partidului Popular, care a condus orașul timp de 18 ani, și-a anunțat demisia.

Elke Kahr, o concurentă comunistă, nu a anunțat imediat dacă va candida la funcția de primar.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Al doilea oraș ca mărime din Austria și singurul oraș din întreaga Uniune Europeană condus de un primar comunist, Graz. Primarul a luat locul celui care a condus administrația locală timp de 18 ani.

Victoria candidatei comuniste a fost atribuită accentului pus pe chestiunile de interes local.

Au câștigat datorită promisiunilor

„Unii au făcut promisiuni cu câteva săptămâni înaintea alegerilor. Noi de ani de zile suntem aici, zi de zi, alături de oameni, cei mai săraci, în special”, a transmis primărița presei.

Întâmplarea face ca, Elke Kahr, singurul primar comunist din UE să devină și prima femeie care a condus administrația din Graz.

În legătură cu poziția actuală, Elke Kahr, noul edil al municipiului Graz, spune că: „Eu așa am lucrat mereu. Am același număr de telefon din 2005 și este public. Am un Nokia vechi cu tastatură, nu un smartphone. Așa lucrez eu de 16 ani, răspund la fiecare apel telefonic, dacă nu pot să răspund pe loc, sun eu înapoi apelantul. Răspund la fiecare SMS primit. Desigur, nu pot să-i ajut pe toți, dar cel puțin îi ascult, le mai ridic moralul, le arăt că e cineva căruia îi pasă.”

Cu toate că a candidat sub steagul roșu specific comuniștilor, a atenuat filosofia moștenită de la Marx și Engels.

Đani Burdović, locuitor din Graz, este de părere că aceasta nu mai reprezintă același socialism ca acum 50-60 de ani: „Ei își spun comuniști, dar nu sunt precum comuniștii de pe vremea lui Stalin.”

Un alt cetățean austriac din Graz, Fritz, a declarat: „Comunismul din Graz este complet diferit față de comunismul din epoca Uniunii Sovietice.”

Victoria comuniștilor a fost neașteptată

Victoria comuniștilor în cel de-al doilea oraș ca mărime din Austria a fost neașteptată, deși în mod tradițional aceștia au obținut voturi la alegerile municipale, deși în număr mai mic. În ciuda lipsei de importanță națională a Partidului Comunist acesta a ieșit victorios încă din prima în orașul din sud-estul Austriei.

Comentatorii subliniază că succesul „partidului roșu” în Graz se datorează în mare parte participării active a membrilor săi la nivel comunitar la rezolvarea celor mai urgente probleme ale orașului, și anume costurile locuințelor.

De asemenea, acest scrutin a fost influențat de nemulțumirea alegătorilor față de modul în care conservatorii au gestionat epidemia COVID la nivel federal și local.

Reacția fostului primar

După 18 ani în fruntea administrației municipale, fostul primar conservator Siegfried Nagl și-a recunoscut înfrângerea.

„Există un cântec al lui John Lennon, denumit «Eroul clasei muncitoare», care pe mine mă motivează cel mai mult: Nu contează de unde ești, nu contează genul, dar toți trebuie să aibă aceleași oportunități”, a afirmat actualul primar comunist.

Tratativele pentru o eventuală majoritate în consiliul municipal sunt încă în curs de derulare. Împreună, comuniștii și ecologiștii dispun de 24 din cele 48 de locuri. Aceștia vor forma cel mai probabil o coaliție cu social-democrații.

Partenerii noștri