• Știința se apropie să descopere o pilulă contraceptivă masculină.
  • Medicamentul contraceptiv experimental funcționează la șoareci, potrivit unui studiu preliminar.
  • Majoritatea pilulelor contraceptive masculine aflate în prezent în teste clinice vizează testosteronul.

Știința se apropie de o pilulă contraceptivă masculină, iar testele clinice pe oameni ale unei versiuni non-hormonale ar putea începe în decursul acestui an, spun cercetătorii.

Medicamentul contraceptiv experimental funcționează la șoareci, potrivit unui studiu preliminar programat pentru prezentare miercuri la o reuniune a American Chemical Society (ACS) din San Diego.

„Oamenii de știință încearcă de zeci de ani să dezvolte un contraceptiv oral masculin eficient, dar încă nu există pilule aprobate pe piață”, a declarat cercetătorul Md Abdullah Al Noman, un student absolvent în laboratorul lui Gunda Georg de la Universitatea din Minnesota, citează HealthDay News.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

În prezent, există doar două opțiuni contraceptive dovedite pentru bărbați: prezervativul și vasectomia. Prezervativele pot eșua, iar vasectomia este o procedură chirurgicală care poate fi costisitoare și dificil de inversat, au precizat autorii studiului.

Majoritatea pilulelor contraceptive masculine aflate în prezent în teste clinice vizează testosteronul, hormonul sexual masculin. Acest lucru ar putea provoca efecte secundare dăunătoare, cum ar fi creșterea în greutate, depresia și niveluri mai ridicate de colesterol LDL.

O eficacitate de 99%

Am vrut să dezvoltăm un contraceptiv masculin non-hormonal pentru a evita aceste efecte secundare”, a declarat Noman într-un comunicat de presă al ACS.

Cercetătorii au descoperit că un compus numit YCT529 este foarte eficient în a elimina o proteină numită receptor alfa al acidului retinoic (RAR-α). Această proteină joacă un rol important în formarea spermatozoizilor, dezvoltarea embrionară și creșterea celulară.

Atunci când a fost administrat pe cale orală la șoareci masculi timp de patru săptămâni, YCT529 a redus semnificativ numărul de spermatozoizi și a fost 99% eficient în prevenirea sarcinii, fără a provoca efecte secundare detectabile, au raportat cercetătorii.

Metodă contraceptivă reversibilă

Șoarecii masculi puteau naște din nou pui la patru până la șase săptămâni după ce au încetat să mai primească compusul, potrivit studiului.

YCT529 va începe testarea în cadrul studiilor clinice la om în al treilea sau al patrulea trimestru al anului 2022, potrivit cercetătorilor.

Deoarece poate fi dificil de prezis dacă un compus care arată bine în studiile pe animale va da rezultate și în studiile pe oameni, în prezent explorăm și alți compuși”, au declarat aceștia în comunicatul de presă.

Partenerii noștri