- În timp ce Rusia și-a intensificat atacul asupra Ucrainei președintel sârb a avertizat că țara sa se confruntă cu o dilemă diplomatică prinsă între Moscova și Occident.
- Acesta a declarat că Serbia se află „într-o situație excepțional de dificilă”.
- În timp ce UE încearcă să izoleze Rusia, războiul din Ucraina a devenit un test pentru candidații la aderare.
În timp ce Rusia și-a intensificat atacul asupra Ucrainei, președintele sârb, Aleksandar Vucic, a avertizat că țara sa se confruntă cu o dilemă diplomatică prinsă între Moscova și Occident.
Advertisment
„Ne aflăm într-o situație excepțional de dificilă, există mai puțină înțelegere decât oricând pentru poziția națiunii noastre„, a declarat Vucic într-un discurs televizat, după ce guvernul său a refuzat să se alinieze la sancțiunile UE împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina, notează publicația Financial Times. „Ne confruntăm cu o presiune uriașă”, adaugă președintele sârb.
Atacul Rusiei asupra Ucrainei grăbește un moment de cumpănă pentru Serbia, care are legături politice, culturale și economice puternice cu Moscova, dar care este, de asemenea, o țară candidată la aderarea la UE și la o aliniere occidentală mai puternică. În timp ce UE încearcă să izoleze Rusia, războiul din Ucraina a devenit un test pentru candidații la aderare care sunt încă cu ochii pe Moscova, ceea ce face ca încercarea Serbiei de a mulțumi ambele părți să fie din ce în ce mai greu de menținut.
Recomandări
Singura țară care nu și-a închis spațiul aerian pentru Rusia
Belgradul, cel mai mare aliat balcanic al Moscovei, a resimțit deja o reacție negativă din cauza încercării sale de a menține legăturile de călătorie cu Rusia. După ce statele membre ale UE și-au închis spațiul aerian pentru companiile aeriene rusești, compania de stat Air Serbia a dublat numărul de zboruri între Belgrad și Moscova pentru a oferi un hub pentru călătorii ruși.
Însă a urmat un val de proteste. „Serbia este singura din Europa care are cerul deschis pentru Rusia„, a scris sâmbătă pe Twitter ministrul adjunct de externe ucrainean Emine Dzheppar.
„A face bani pe seama sângelui ucrainean este nedemn de o țară candidată la UE”, adaugă aceasta.
Numărul de zboruri ale Air Serbia a fost redus din nou la unul pe zi, după ceea ce Vucic – care se confruntă cu alegeri pe 3 aprilie – a catalogat drept o „vânătoare de vrăjitoare”.
În această lună, Serbia a votat în favoarea unei rezoluții a ONU care condamnă invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a atras reproșuri din partea Moscovei. Dar refuzul său de a se alătura sancțiunilor impuse Rusiei o face una dintre cele două țări europene pe care Moscova le-a ținut în afara listei de inamici oficiali după invazia sa, alături de Bosnia, o altă fostă parte a Iugoslaviei și candidat la aderarea la UE.
Această reticență în a se ralia sancțiunilor i-a înfuriat pe partenerii occidentali. Unii au amenințat cu repercusiuni, inclusiv cu încetinirea negocierilor de aderare la UE, potrivit unor surse guvernamentale sârbe de nivel înalt.
Partenerii noștri