- Vladimir Putin a considerat că istoria de partea sa.
- El a declarat că Ucraina nu a fost niciodată o țară „reală”.
- Poporul ucrainean rezistă din toată inima, câștigând admirația întregii lumi.
Vladimir Putin a considerat că are istoria de partea sa, că Ucraina nu a fost niciodată o țară „reală” de sine stătătoare și că teritoriile sale sud-estice, în special, sunt pământuri rusești primordiale.
Advertisment
La mai puțin de o săptămână de la începerea războiului, pare din ce în ce mai probabil ca Vladimir Putin să se îndrepte spre o înfrângere istorică. Poate că va câștiga toate bătăliile, dar tot va pierde războiul. Visul lui Putin de a reconstrui imperiul rusesc s-a bazat întotdeauna pe minciuna că Ucraina nu este o națiune reală, că ucrainenii nu sunt un popor real și că locuitorii din Kiev, Harkov și Lviv tânjesc după dominația Moscovei. Aceasta este o minciună totală: Ucraina este o națiune cu o istorie de peste o mie de ani. Dar despotul rus a spus minciuna sa de atâtea ori încât se pare că o crede el însuși.
Cum se naște o minciună
Ideea că Ucraina nu este o țară, ci o parte istorică a Rusiei, pare să fie adânc înrădăcinată în mintea liderilor ruși. Vladislav Surkov a fost consilierul politic al președintelui Vladimir Putin în conflictul din estul Ucrainei. Supranumit „Cardinalul gri„, Surkov este considerat în mod obișnuit drept creierul politicii lui Putin privind Ucraina. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii februarie 2020, se pare că a căzut în dizgrație și a fost demis în mod neașteptat din funcția de consilier personal al președintelui. Într-un interviu publicat la 26 februarie, Surkov a declarat că „Nu există Ucraina. Există ucrainitate„. Acesta considera „ucrainitate”, o anumită tulburare a sănătății mintale.
Recomandări
Surkov nu este primul oficial rus care face o astfel de afirmație. Ideea că Ucraina nu este o țară de sine stătătoare, ci o parte istorică a Rusiei, pare să fie adânc înrădăcinată în mintea multor persoane din conducerea rusă. Deja cu mult timp înainte de criza ucraineană, la un summit NATO din aprilie 2008 de la București, Vladimir Putin ar fi afirmat că „Ucraina nu este nici măcar un stat! Ce este Ucraina? O parte din teritoriul ei se află în Europa de Est, dar o altă parte, una considerabilă, a fost un cadou din partea noastră!”.
O lecție de istorie despre negarea istoriei
Declarații ca acestea din partea unora dintre cei mai puternici lideri ai lumii ilustrează faptul că istoria a devenit un subiect de o importanță enormă pentru ambele părți în conflictul ruso-ucrainean. Argumentele istorice au fost folosite pentru a justifica și raționaliza anexarea Crimeei de către Rusia. Din momentul în care trupe nemarcate au cucerit peninsula la sfârșitul lunii februarie 2014, oficialii ruși au făcut orice fel de afirmații înșelătoare despre trecutul Crimeei și au exagerat foarte mult amploarea legăturilor istorice ale acesteia cu Rusia. Însă, dincolo de statutul Crimeei, disputele privind interpretarea corectă a trecutului s-au aflat în centrul politicilor Rusiei față de Ucraina în ansamblu.
Chiar și în rândul celor care nu pun la îndoială dreptul istoric al Ucrainei la statutul de stat independent, se obișnuiește să se presupună că frontierele sale recunoscute la nivel internațional, în special cele cu Rusia, sunt în esență artificiale.
Ucraina a învins deja
Cu fiecare zi care trece, devine tot mai clar că pariul lui Putin eșuează. Poporul ucrainean rezistă din toată inima, câștigând admirația întregii lumi, câștigând războiul. Ne așteaptă multe zile întunecate. Rușii pot cuceri încă întreaga Ucraină. Dar pentru a câștiga războiul, rușii ar trebui să țină Ucraina, iar ei pot face acest lucru doar dacă poporul ucrainean îi lasă. Acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil să se întâmple.
Poveștile despre curajul ucrainean dau putere nu doar ucrainenilor, ci întregii lumi.
Partenerii noștri