• Certificatul de căsătorie dintre persoane de acelaşi sex ar putea fi recunoscut în România, doar dacă a fost încheiat într-un alt stat membru al Uniunii Europene.
  • Decizia Executivului a fost luată după o lungă campanie a unui cuplu româno-american, căsătorit la Bruxelles.
  • Radu Leca, psiholog: „Prin deschiderea și acceptarea diversității, construim o lume echilibrată și tolerantă.”

Certificatul de căsătorie dintre persoane de acelaşi sex ar putea fi recunoscut în România, doar dacă a fost încheiat într-un alt stat membru al Uniunii Europene.

Ministerul Afacerilor Interne face un prim pas către recunoașterea căsătoriei între persoanele de același sex, printr-un proiect de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/ 2002 privind regimul străinilor în România.

Recomandări

CRYING HAPPY TEARS
CHATBOȚII PREIAU FLIRTUL PE TINDER
O LUĂM UȘOR?

Asociatia ACCEPT, care militează pentru drepturile comunității LGBT, spune că dacă proiectul de lege va fi votat în Parlament în această formă, cetăţenilor europeni care s-au căsătorit într-un alt stat membru UE nu le va fi recunoscut statutul de soţi în România, ci doar li se va acorda dreptul de şedere.

Radu Leca, psiholog, spune că „recunoașterea căsătoriei între persoanele de același sex reprezintă un pas evolutiv spre normalitate și egalitate în interiorul unei societăți progresiste. Înțelegerea și acceptarea acestui tip special de concept arată, total transparent, angajamentul evident european al societății românești față de drepturile omului: iubire și egalitate.”

Proiectul de lege agravează gradul de discriminare socială

Decizia a fost luată după o lungă campanie a unui cuplu româno-american, căsătorit la Bruxelles. În 2018, Curtea Constituțională a României a statuat prin decizia sa în cauza Coman-Hamilton faptul că persoanele LGBTQ au un drept constituțional la viață privată și de familie, fiind egale cuplurilor heterosexuale ca drepturi și îndatoriri.

Asociaţia ACCEPT, consideră că efortul Guvernului este mediu, astfel doar creascând gradul de discriminare cu care se confruntă comunitatea LGBT de pe teritoriul României.

„Prin deschiderea și acceptarea diversității, construim o lume echilibrată și tolerantă, al cărui deziderat este că ne oprim din a eticheta și din a judeca persoanele pe care le considerăm diferite”, a mai adăugat Radu Leca la Aleph News.

Partenerii noștri