- Mai mulți bărbați au dezvăluit într-un mod foarte sincer, prin intermediul internetului, cum așa-numita „masculinitate toxică” are un impact negativ asupra vieții lor.
- În societatea modernă, oamenii folosesc adesea termenul de masculinitate toxică pentru a descrie trăsăturile masculine exagerate pe care multe culturi le-au acceptat pe scară largă sau le-au glorificat.
- Rădăcinile a ceea ce mulți consideră a fi masculinitate s-au dezvoltat cu mii de ani în urmă, când primii homo sapiens au folosit forța, de exemplu, pentru a exercita dominația sau pentru a prelua controlul.
Masculinitatea toxică este un concept folosit în psihologie și feminism pentru a se referi la diferite modele de comportament ale bărbaților care pot cauza prejudicii societății, inclusiv bărbaților înșiși.
Advertisment
Folosirea frecventă a expresiei poate duce la interpretarea greșită a ceea ce înseamnă masculinitatea toxică de către unele persoane, ceea ce ar putea duce la alte neînțelegeri și iritare. Conceptele care stau la baza masculinității tradiționale sunt complexe.
Pentru unele persoane poate fi dificil să sfideze gândirea arhaică și să depășească aceste aspecte negative ale valorilor masculine tradiționale și învechite, iar acest lucru poate dura ceva timp.
Recomandări
Pentru a face acest lucru, este esențial să înțelegem mai întâi ce este masculinitatea toxică și de ce există ea.
Bărbații nu vorbesc despre sentimente
Mai mulți bărbați au dezvăluit într-un mod foarte sincer, prin intermediul internetului, cum așa-numita „masculinitate toxică” are un impact negativ asupra vieții lor.
A fost o ocazie neobișnuită pentru multe persoane de a-și exprima modul în care așteptările societății privind duritatea, virilitatea sexuală și rezerva emoțională duc la izolare, singurătate sau pur și simplu la un sentiment de disconfort cu prietenii de sex masculin.
Totul a început atunci când editorialista și feminista britanică Caitlin Moran a făcut apel la bărbați, prin intermediul contului său de Twitter, să povestească despre dezavantajele de a fi bărbat în ziua de azi.
James Livitski, din Toronto, Canada, a fost cu adevărat fericit că se vorbește atât de deschis despre acest subiect pe Twitter.
„Este ceea ce am spus tot timpul. Există un stigmat în legătură cu bărbații care vorbesc despre sentimente. Ne naștem cu gândul că un bărbat trebuie să fie «dur» și să lase sentimentele deoparte, pentru că nu este «bărbătesc».”
James, în vârstă de 32 de ani, a relatat că a văzut de nenumărate ori impactul normelor sociale conform cărora bărbații nu ar trebui să fie emoționali sau vulnerabili.
„Am auzit de multe relații care s-au încheiat pentru că bărbatul nu poate exprima ceea ce simte. Trebuie să fim mai deschiși să ascultăm ce simte un bărbat și să insistăm mai mult pentru ca el să înțeleagă că este în regulă să simtă anumite lucruri”, a spus el.
Definiția exactă a masculinității toxice a evoluat de-a lungul timpului
Un studiu publicat în Journal of School of Psychology folosește următoarea definiție pentru a explica masculinitatea toxică: „constelația de trăsături -masculine- regresive din punct de vedere social care servesc la promovarea dominației, la devalorizarea femeilor, la homofobie și la violență fără sens”.
În societatea modernă, oamenii folosesc adesea termenul de masculinitate toxică pentru a descrie trăsăturile masculine exagerate pe care multe culturi le-au acceptat pe scară largă sau le-au glorificat, arată studiul în cadrul Medical News Today.
Acest concept nociv al masculinității acordă o importanță semnificativă și masculinității bazate pe:
- rezistență
- lipsa de emoții
- încredere în sine
- dominație
- virilitate sexuală
Conform valorilor masculine toxice tradiționale, un bărbat care nu prezintă suficiente dintre aceste trăsături nu poate fi considerat un „bărbat adevărat”.
Accentuarea excesivă a acestor trăsături poate duce la dezechilibre dăunătoare în cazul unei persoane care încearcă să se ridice la înălțimea acestor așteptări. Câteva exemple includ:
- agresivitate
- agresiunea sau controlul sexual
- nu arată emoții sau își reprimă emoțiile
- hipercompetitivitate
- nevoia de a-i domina sau controla pe ceilalți
- o tendință spre violență sau glorificarea acesteia
- izolare
- empatie scăzută
- meritocrație
- șovinism și sexism
Un exemplu în acest sens este acela de a spune unei alte persoane care manifestă o anumită emoție că „este bărbat”; cu alte cuvinte, să ascundă acea emoție. Acest exemplu ilustrează modul în care unele persoane consideră emoțiile sau vulnerabilitatea ca fiind „lipsite de bărbăție”.
Un alt exemplu comun este zicala „așa sunt bărbații”, care susține un comportament neglijent, agresiv sau perturbator în rândul tinerilor, în loc să îi învețe despre responsabilitate și asumarea greșelilor lor.
Expresiile de acest tip evidențiază modul în care culturile și societățile au privit în mod tradițional bărbații. Cu toate acestea, aceste puncte de vedere pot provoca daune și pot cosmetiza ideea de masculinitate, ceea ce duce la o atitudine și mai toxică față de aceste comportamente.
Originile valorilor masculine tradiționale
Rădăcinile a ceea ce mulți consideră a fi masculinitate s-au dezvoltat cu mii de ani în urmă, când primii homo sapiens au folosit forța, de exemplu, pentru a exercita dominația sau pentru a prelua controlul.
Cei mai de succes homo sapiens au fost cei care puteau să lupte și să vâneze. În acele vremuri, trăsăturile cele mai dezirabile ar fi inclus, probabil, agresivitatea, cruzimea și forța fizică.
Aceste comportamente au continuat timp de secole. De-a lungul istoriei, bărbații dominanți au obținut puterea prin cucerirea altora.
Acest model a rămas neschimbat până în anii 1980 și 1990, când aceste comportamente masculine tradiționale au devenit incompatibile cu opiniile societății contemporane.
Cu toate acestea, având în vedere că societatea contemporană a adus o schimbare de atitudine față de aceste comportamente masculine și nu mai celebrează aceste viziuni arhaice ale masculinității, anumite grupuri și subculturi continuă să cadă victime acestor „norme așteptate”.
În acest caz, masculinitatea poate deveni „toxică”. Este această nevoie ca anumiți bărbați să fie într-un anumit fel, dictată de o ideologie care a devenit de mult depășită.
Dacă un bărbat simte că nu se ridică la înălțimea acestor trăsături exagerate sau că nu se aliniază cu aceste viziuni înguste, poate simți că nu se ridică la înălțime. Acest lucru poate duce la nevoia de a ataca sau de a exagera aceste trăsături pentru a-și restabili „bărbăția”.
Acest atac poate duce la un comportament foarte periculos, atât pentru individ, cât și pentru cei din jurul său.
În timp ce unii oameni folosesc termenul de masculinitate toxică pentru a cuprinde toate trăsăturile masculine, aceasta poate fi pur și simplu o modalitate de a distruge toți bărbații, nu doar aceste trăsături masculine.
Dintr-un punct de vedere sănătos, masculinitatea în sine nu este toxică.
Ceea ce oamenii decid că este masculin poate fi o trăsătură sănătoasă atunci când este echilibrată, iar o persoană poate trăi în funcție de ea și poate funcționa bine în societate.
Ce probleme poate cauza masculinitatea toxică?
Unii oameni cred că masculinitatea toxică este periculoasă, prin faptul că limitează creșterea și definirea de către o persoană a ceea ce înseamnă să fii bărbat. Acest lucru poate provoca conflicte în interiorul omului și în mediul său.
Acest concept, numit conflict al rolurilor de gen, pune presiune asupra bărbatului care nu se conformează acestor trăsături.
Atunci când un băiat sau un bărbat adult privește lumea prin prisma îngustă a acestor trăsături masculine exagerate, el poate simți că va fi acceptat doar dacă se ridică la înălțimea acestor trăsături.
Masculinitatea toxică necontrolată și comportamentele pe care le poate provoca pot duce la o serie de probleme, cum ar fi:
- bullying
- disciplina la școală
- provocări academice
- perioade de închisoare sau de detenție
- violența domestică
- agresiune sexuală
- comportamente riscante
- dependență
- sinucidere
- traume psihologice
- lipsa unor prietenii sau conexiuni autentice
Unele teorii sugerează că masculinitatea toxică joacă un rol în sănătatea fizică. Masculinitatea toxică îi poate împiedica pe unii bărbați să caute ajutor pentru probleme de sănătate și alte probleme potențiale.
Pentru unii bărbați, a cere ajutor poate duce la sentimente de inadecvare, slăbiciune și la percepția de a fi „mai puțin bărbat”.
Partenerii noștri