• Elon Musk și Sam Altman sunt printre cei mai „periculoși” în online.
  • Se extind acțiunile de război cibernetic și atacurile ransomware.
  • Grupurile de hackeri amenință securitatea globală.

Trump, Elon Musk și cei mai temuți hackeri din lume apar pe lista pericolelor online din acest an. Revista Wired a comparat toate amenințările digitale din 2023, care pun în pericol securitatea cibernetică și stabilitatea mondială.

Pe această listă a „băieților răi” de pe internet, primul este Elon Musk: CEO-ul Tesla și SpaceX. Musk a fost criticat pentru promovarea unui mediu mai puțin controlat pe platforma sa de social media și pentru problemele legate de caracteristicile de asistare la condus ale mașinilor Tesla. Prin rebranduirea Twitter în X și prin relaxarea politicilor platformei, invitând înapoi teoreticieni ai conspirației și amplificând declarații antisemite. În plus, startupul său, xAI, a lansat Grok, un chatbot AI cu reguli mai puțin stricte decât ChatGPT-ul de la OpenAI, stârnind controverse.

Alt om periculos online este Donald Trump: Fostul președinte al SUA. Trump a continuat să fie o figură polarizantă în 2023, folosindu-și influența pentru a lansa atacuri împotriva adversarilor săi politici.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Sam Altman conduce în cursa pentru dezvoltarea celei mai disruptive tehnologie imaginată vreodată și de aceea este văzut drept unul dintre cei mai periculoși oameni care au existat – nu doar anul acesta, ci în istoria omenirii. Această listă reflectă o mare varietate de amenințări, de la influența persoanelor publice în tehnologie și social media, până la acțiuni ilegale de hackeri și grupuri susținute de state.

Despre ce fel de pericole vorbim când ne referim la hackerii adevărați?

Grupurile Cl0p și Alphv (sau Black Cat) au fost foarte active în 2023. Cl0p a exploatat o vulnerabilitate zero-day, afectând peste 2.000 de organizații, iar Alphv a vizat MGM Resorts International, provocând daune de 100 de milioane de dolari. Ambele grupuri rămân active și periculoase. Predatory Sparrow a efectuat un atac cibernetic asupra mai multor companii iraniene, inclusiv asupra unei fabrici de oțel. În timpul războiului din Gaza a efectuat un al doilea atac cibernetic major împotriva Iranului, de data aceasta dezactivând până la 70% din benzinăriile din întreaga țară.

Sandworm este Un grup de hackeri afiliați serviciilor de informații militare rusești și a fost responsabil pentru mai multe atacuri cibernetice majore cum ar fi oprirea curentului într-un oraș din Ucraina în timpul unui atac aerian rusesc. A fost pusa o recompensa de 10 milioane de dolari pentru prinderea lor.
Volt Typhoon este un grup de hackeri, asociat cu China, a fost implicat în implantarea de malware în rețelele de electricitate din SUA și Guam, având ca potențial obiectiv controlul fluxului de electricitate către bazele militare americane.

La nivelul organizațiilor mai ușor de identificat sunt Hamas și forțele armate ale Israelului. Ambele tabere au folosit cu măiestrie instrumentele online ca să-și promoveze cauza în urma atacurilor din 7 octombrie și în timpul ofensivei militare din Gaza, care a provocat mii de morți.

Citește și

Partenerii noștri