- Meta a interzis utilizatorilor canadieni să vizualizeze sau să partajeze conținut de știri pe platformele sale la 1 august.
- Acum, locuitorii spun că interdicția i-a împiedicat pe oameni să împărtășească știri vitale în timp ce incendiile de vegetație afectează vestul Canadei.
- Ministrul canadian al Patrimoniului a catalogat interdicția drept nesăbuită și a cerut Meta să o ridice imediat.
Canadienii spun că interdicția de știri de pe Meta are consecințe negative în timp ce încearcă să împărtășească știri despre o serie de incendii devastatoare care au provocat evacuări în Teritoriile de Nord-Vest și în Columbia Britanică, informează Business Insider.
În iunie, legislatorii canadieni au adoptat un proiect de lege care ar obliga companii precum Meta și Google să plătească agențiile de știri pentru a le distribui conținutul. Ca răspuns, Meta a interzis utilizatorilor din Canada să vizualizeze sau să partajeze conținut de știri pe site-urile sale începând cu 1 august.
„Alegerea nechibzuită a Meta de a bloca știrile înainte ca legea să intre în vigoare afectează accesul la informații vitale pe Facebook și Instagram”, a scris vineri pe Twitter ministrul canadian al Patrimoniului, Pascale St-Onge. „Le cerem să restabilească astăzi partajarea știrilor pentru siguranța canadienilor care se confruntă cu această urgență. Avem nevoie de mai multe știri în acest moment, nu de mai puține”.
În grupul de Facebook „Yellowknife Current Events”, această realitate este mult prea clară. Aici, locuitorii postează versiuni copiate și lipite de articole de știri și actualizări transmise în direct pentru a ocoli interdicția și a continua să împărtășească informații vitale despre incendii.
Ce soluții au găsit utilizatorii pentru a transmite informații?
Un rezident din Teritoriile de Nord-Vest, Poul Osted, a declarat pentru BBC că rezidenții au recurs la partajarea de capturi parțiale de ecran ale articolelor de știri pentru a se ține la curent unii pe alții cu evoluțiile legate de incendii, cum ar fi situația închiderii autostrăzilor.
„De multe ori, acest lucru înseamnă că nu primești întreaga știre sau trebuie să cauți pe internet pentru verificare”, a spus Osted. Începând cu 19 august, în Teritoriile de Nord-Vest sunt peste 200 de incendii active. Yellowknife – un oraș cu aproximativ 20.000 de locuitori – și mai multe comunități din apropiere se află în prezent sub un ordin de evacuare de nivel 3, ceea ce înseamnă că locuitorii au ordin să plece imediat.
În Columbia Britanică, la sud-vest de Teritoriile de Nord-Vest, oficialii au declarat stare de urgență în timp ce aproape 400 de incendii ard și mii de oameni sunt evacuați din orașul Kelowna și din regiunea înconjurătoare, relatează CBC News.
Un purtător de cuvânt al Meta a declarat pentru Insider într-o declarație că oamenii din Canada pot folosi în continuare alte funcții pentru a împărtăși informații despre incendiile de vegetație. „În momente de criză, Safety Check permite oamenilor să solicite sprijin, să verifice ce fac cei dragi și să acceseze actualizări din surse de încredere”, a spus purtătorul de cuvânt. „Oamenii din Canada pot continua să folosească tehnologiile noastre pentru a se conecta cu comunitățile lor și pentru a accesa informații de încredere, inclusiv conținut de la agenții guvernamentale oficiale, servicii de urgență și organizații neguvernamentale”.
Citește și
- Topul celor mai scumpe tablouri din lume. Cât valorează faimoasa „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci
- Record de pasageri pe aeroporturile bucureștene. Numărul lor a depășit 8 milioane în luna iulie al acestui an
- Sărbătorești Ziua Mondială a fotografiei. Sighișoara e în topul celor mai instagramabile locuri din lume