• România are 65% dintre pădurile virgine ale Europei
  • 50% din lanțul Munților Carpați este la noi în țară
  • Cea mai mare populație de urși bruni din Europa trăiește la noi, aproape 7.000
  • În România avem cea mai mare populație de râși, 1.300 de exemplare
  • Dan Dinu și Cosmin Dumitrache surprind viața sălbatică din corturi camuflaj
  • Documentarul „România sălbatică” este dedicat naturii din țara ta
  • Cosmin a stat la pândă 15 ore ca să surpindă comportamentul puilor de vulpe

România are una dintre cele mai de preț comori ale naturii: 65% dintre pădurile virgine ale Europei sunt la noi în țară. La fel și jumătate din lanțul Munților Carpați. Iar ele sunt casă pentru cea mai mare populație de urși bruni și râși din Europa.

Fotograful Dan Dinu și producătorul de film Cosmin Dumitrache au mers peste 45 de mii de kilometri cu mașina prin țară și sute de kilometri la pas. Lucrează la documentarul „România sălbatică” și au descoperit că cel mai frumos pământ este românesc.

Cosmin Dumitrache, videograf: „Delta Dunării este un loc fascinant și unul dintre favoritele mele. Este o rezervație a biosferei unică la nivel mondial, chiar cu foarte multe specii de păsări și plante. Piatra Craiului este una dintre cele mai frumoase creste de calcar din România și cea mai lungă, de altfel. Zona Padiș cu foarte multe peșteri și chei, canioane foarte frumoase și deosebite. Cazanele Dunării, o zonă foarte spectaculoasă și diferită față de ce avem noi în restul țării. Locul unde Dunărea întâlnește Carpații și formează acele chei spectaculoase, care, văzute de sus, de pe Trescovăț sau Ciucarul Mic, Ciucarul Mare, sunt foarte spectaculoase. Parcul Național Domogled – Valea Cernei, unul deosebit prin influența climei mediteraneene. Acolo găsim pinul negru de Banat, specific zonei și niște trasee diferite ca aspect față de celelalte zone din țara noastră. Prin Muntenia ar fi Vulcanii Noroioși. Văzuți de sus arată foarte abstract și o lume total diferită. În Dobrogea găsim și cea mai veche formațiune montană din România, munții Măcinului. O foarte bună modalitate de a vedea trecutul geologic al acestor munți și rocile vechi care sunt în acea zonă.”

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Fotohunting în loc de vânătoare

Frumusețea asta merită să o lași peste ani și altora și să o protejezi. Dan Dinu pledează pentru fotohunting în locul vânătorii. Trofeul pe care îl iei la țintă cu obiectivul nu piere, și, pe Internet, poate fi admirat de toată Planeta.

Dan Dinu, fotograf: „(Camuflați) observați un comportament mai natural și nestingherit al speciei pe care o aveți în fața camerei. Este cea mai bună metodă de a fotografia animale. Cred că cel mai bun lucru pe care am putea să îl facem noi, ca și vizitatori în natură, ca și fotografi, este, nu numai să luam de acolo anumite frumuseți: fotografii, filme și alte lucruri de genul ăsta, ci să dăm ceva înapoi.”

Cosmin Dumitrache: „Am stat la o vizuină de vulpi 15 ore continuu în corturi de camuflaj. Știam că puii sunt acolo și a trebuit să aștept ca să iasă. Este o senzație extraordinară să poți să observi animalele cum se comportă ele în mediul lor natural. Să o lăsăm așa cum a fost, cum este ea. Să nu intervenim, să avem respect față de natură și să încercăm să nu alterăm bogația mediului natural. Natura e spectaculoasă în orice anotimp și perioadă a anului dacă știi cum să o privești și să o accepți. Natura te învață să fii perseverent, consecvent!”

Partenerii noștri