• Un studiu arată că cei de 11-12 ani au scăzut timpul petrecut pe Facebook și Instagram cu 15%.
  • Preadolescenții s-au refugiat pe Youtube sau WhatsApp.
  • Tik Tok a închis peste 80 de milioane de conturi care păreau suspecte anul trecut.

Utilizarea rețelelor este în scădere în rândul copiilor de 11-12 ani. Iată una dintre concluziile surprinzătoare ale barometrului anual „Born Social”, realizat de agenția de consultanță în marketing digital Heaven, în parteneriat cu asociația digitală Génération, scrie Le Figaro.

Anul trecut, 86% dintre acești preadolescenți au spus că folosesc în mod regulat cel puțin o rețea de socializare, chiar dacă acestea sunt teoretic interzise pentru cei sub 13 ani. În septembrie 2023, doar 71% au făcut aceeași declarație, sau cu 15 puncte mai puțin.

„Este pentru prima dată în opt ani când barometrul nostru, a cărui metodologie nu s-a schimbat, înregistrează o scădere a acestei utilizări. Suntem primii surprinși ”, comentează consultantul Heaven, Arthur Kannas. Cu toate acestea, rata deținerii smartphone-urilor în rândul copiilor de 11-12 ani nu s-a schimbat (83%), iar trio-ul Snapchat-TikTok-Instagram continuă să apară în top 5 al celor mai populare aplicații din această grupă de vârstă. Dar utilizarea lor regulată este în declin, potrivit copiilor intervievați.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Părinți mai vigilenți

Au fost prezentate mai multe explicații pentru aceste cifre. Părinții, conștienți prin discursuri politice despre efectele nocive ale utilizării excesive a acestor servicii, ar fi mai vigilenți. „ Aceste discursuri foarte mediatizate au concentrat atenția părinților. Frica domină ”, comentează cercetătoarea Anne Cordier, specialistă în utilizările digitale ale adolescenților. Remarcăm că 46% dintre copii spun că ar dori să poată petrece mai mult timp pe smartphone-uri, o creștere de 14 puncte într-un an. „ În cele din urmă, părinții sunt cei care decid ”, notează Arthur Kannas.

O altă cale: supuse presiunii politice și de reglementare din ce în ce mai puternice de pe ambele maluri ale Atlanticului, rețelele de socializare și-au intensificat vânătoarea de conturi create de copii. TikTok susține astfel că a șters aproape 80 de milioane de conturi suspectate că aparțin persoanelor sub 13 ani în 2022, față de 45 de milioane cu un an mai devreme. Platformele urmaresc mai multi parametri pentru a elimina acești „ clandestini ”, cum ar fi mesajele de ziua de naștere care menționează vârsta reală a copilului. Trișarea devine mai dificilă.

WhatsApp ca înlocuitor

Dacă puterea rețelelor sociale asupra copiilor de 11-12 ani este pusă sub semnul întrebării, studiul arată dimpotrivă dominația altor două aplicații în rândul preadolescentilor: YouTube și WhatsApp. Primul îi însoțește încă din fragedă copilărie și este și un suport educațional pentru profesori.

Al doilea, bine acceptat de părinți, a devenit serviciul de mesagerie de referință care vă permite să comunicați atât cu prietenii, cât și cu familia. Iar una dintre caracteristicile sale, puțin cunoscută, „ este folosită ca substitut de copiii cărora nu le este permis să intre pe rețelele de socializare ”, subliniază agenția Heaven. WhatsApp vă permite să împărtășiți povești cu toate persoanele de contact. Destul de practic atunci când ești lipsit de Instagram.

Citește și:

Partenerii noștri