• Percepția noastră despre ochelari a început să se schimbe abia în ultimele decenii, iar Handley, spune că s-ar putea să fi fost din cauza lui Harry Potter.
  • Adolf Hitler a fost un exemplu celebru de cineva care a purtat ochelari, dar a refuzat să fie fotografiat cu ei.
  • Necesitatea de a purta ochelari poate fi legată de inteligență, dar asta nu înseamnă că vederea proastă determină creșterea inteligenței.

Dacă vezi pe cineva care poartă ochelari, crezi că acea persoană are șanse mai mari să aibă un IQ peste medie.

În calitate de fost procuror asistent din Bronx și autoare a articolului juridic „Eye See You: How Criminal Defendants Have Used the Nerd Defense to Influence Jurors’ Perceptions”, Sarah Mariucci a spus într-un podcast pentru CNN că ochelarii sunt „asociați cu lectura ,cu persoanele tocilare, cu cineva inteligent. ”

Ar trebui să fii îngrijorat, dacă porți ochelari? A avea nevoie de ochelari înseamnă că ești mai inteligent? Și de unde au apărut stereotipurile despre ochelari «bune și rele» ?

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Se pare că istoria ochelarilor este mult mai complicată decât ți-ai imaginat vreodată. Deși ochelarii au fost probabil inventați pentru prima dată la începutul anilor 1300, aceștia nu au fost populari cu adevărat până în secolul al XVIII-lea, când oamenii au început să facă ochelari cu rame, astfel încât să se plimbe fără să se spargă.

Ochelarii nu erau la modă la începuturi

Neil Handley, curator al British Optical Association Museum, spne că dacă te uiți la oamenii din tablourile timpurii care poartă ochelari îți vei da seama că: „Sunt cămătari. Sunt avari, sunt oficiali guvernamentali, oameni care ne-am dori să închidă ochii. Noi, dar ei nu„.

Potrivit lui Handley, această obsesie împotriva ochelarilor, care adesea era doar antisemitism, era atât de răspândită, încât oamenii care aveau nevoie de ochelari pur și simplu nu-i puteau purta. Dar nu doar oamenii obișnuiți erau îngrijorați de cum ar arăta dacă ar purta ochelari. A fost o decizie extrem de calculată și pentru politicienii de rang înalt.

Handley a menționat că Adolf Hitler a fost un exemplu celebru de cineva care a purtat ochelari, dar a refuzat să fie fotografiat cu ei. Nu a fost singurul lider mondial care a evitat să fie văzut în lentilele lui. De fapt, în portretele lor oficiale de la Casa Albă, doar trei președinți sunt pictați purtând ochelari: Teddy Roosevelt, Woodrow Wilson și Harry Truman.

Ochelarii nu au fost la modă la început, dar recent au devenit un fenomen cool

Percepția noastră despre ochelari a început să se schimbe abia în ultimele decenii, iar Handley, spune că s-ar putea să fi fost din cauza lui Harry Potter.

Mariucci a constatat că atunci când un inculpat este acuzat de „o crimă violentă și poartă ochelari, este mai puțin intimidant pentru juriu” . Avocații încearcă să determine juriul să se gândească „uite cât de drăguț, deștept, tocilar și pașnic (pare inculpatul)”. Toate acestea vor să fie transmise în „subconștientul” judecătorului că oamenii cu ochelari sunt prea deștepți pentru a face o crimă.

Michelle Luciano, genetician comportamental și lector la Universitatea din Edinburgh din Scoția, spune că stereotipurile societății de fapt au o bază. Ea a lucrat la un studiu, unde peste 300.000 de oameni au fost implicați, care și-a propus să examineze genomul uman în întregime și să vadă dacă există vreun fel de marker genetic legat de o funcție cognitivă.

Studiul a constatat că există o relație între miopie și inteligență, dar se întâmplă și multe alte lucruri. Necesitatea de a purta ochelari poate fi legată de inteligență, dar asta nu înseamnă că vederea proastă determină creșterea inteligenței.

Partenerii noștri