- Reîntoarcerea în locurile natale și revederea rudelor pot duce la anxietate și stres.
- Din cauza tensiunilor, pot apărea neînțelegeri și certuri între membrii familiei.
- „Holiday Regression” devine un fenomen din ce în ce mai răspândit în întreaga lume.
Sărbătorile de iarnă reprezintă unul dintre cele mai frumoase momente ale anului, iar, de cele mai multe ori, sunt asociate cu revederea persoanelor dragi și cu întoarcerea în locurile copilăriei. Totuși, probabil ai observat și tu că amintirile pe care ți le trezesc acestea sau comportamentul rudelor tale, care te tratează de parcă ai rămas tot un copil, îți provoacă un sentiment de neliniște. Dacă ai simți asta, înseamnă că te-ai confruntat cu ceea ce occidentalii numesc „Holiday Regression”.
Advertisment
„Este vorba despre traume și impunere. Părinții, au un fel al lor personal de a impune o anumită dinamică și un anumit stil, vieții noastre. „Nu ești îmbrăcat corect”. „Nu ai pus căciulă”, „Cum, iar te-ai apucat să fumezi?”, „Ce să faci? Să bei la masa de Crăciun?”, „Cu cine ai venit la masă, la noi în familie?”, „Cine e ea?”, „Tu nu vezi că e diferită de noi?”, „Cum?Te-ai îndrăgostit de un bărbat?Nu cred că-mi faci asta!” și lista poate continua, fiindcă părinții au un stil domninant, evident, în funcție și de educația, de cum au fost ei crescuți, de tipurile de dependențe, de bolile organice pe care le au dar și de tulburările afective”, a explicat psihologul Radu Leca, pentru Aleph News.
„Și atunci tu te întorci unde? În locul unde vei fi criticat pentru ceea ce ai ajuns să fii pe puterile tale? Te întorci la o familie care te-a crescut, oferindu-și anxietate foarte multă? Nu e în regulă. Și atunci tu intrii în fibrilații, cu cel puțin două săptămâni înainte să ajungi la masa de Crăciun, fiindcă tu ai conștientizat că acolo vei fi criticat. Trauma plus critică rezultă anxietate de sărbători, odată ce tu te-ai întors acasă”, a adăugat Radu Leca.
Citește și
- Dosarul de 27 de volume al DNA: „Au fost cumpărate doze de vaccin în cantități uriașe fără nicio explicație logică”. În total – 90,3 milioane de doze, la o populație eligibilă pentru vaccinare de 10,7 milioane. România a vrut să cumpere chiar mai mult vaccin: aproape 6 doze pentru fiecare dintre cei 18,9 milioane de români cu vârsta de peste 2 ani
- STUDIU. Schimbările climatice provoacă anxietate în rândul oamenilor. Cele mai afectate sunt femeile
- Inteligența artificială ar urma să fie folosită în mediul juridic. Conferențiar Elena Lazăr, profesor universitar de Dreptul Inteligenței: „Autoritățile judiciare deja au început să foloseasească în România diverse softuri”
- Meta va introduce un asistent virtual cu inteligență artificială
Partenerii noștri