• Un flavanol sau un nutrient, găsit în vinul roșu, oprește organismul să proceseze alcoolul în mod corespunzător.
  • Flavanolul în cauză, quercetina, este considerat un bun antioxidant.
  • Când ajunge în sânge, corpul tău îl transformă într-o formă diferită numită glucuronid de quercetină.

Oamenii de știință – și băutorii de vin – știu de mult timp că și o cantitate mică de vin roșu poate provoca o durere de cap bruscă, uneori în 30 de minute, chiar dacă alte băuturi alcoolice nu au același efect.

Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au descoperit că un flavanol sau un nutrient, găsit în vinul roșu, oprește organismul să proceseze alcoolul în mod corespunzător. Flavanolul în cauză, quercetina, este considerat un bun antioxidant – este chiar disponibil ca supliment pentru sănătate. Dar atunci când este procesat sau metabolizat cu alcool, se transformă în ceva rău, scrie Metro.

„Când ajunge în sânge, corpul tău îl transformă într-o formă diferită numită glucuronid de quercetină”, a spus chimistul de vin și autorul corespondent Andrew Waterhouse, profesor emerit la Departamentul de Viticultură și Enologie UC Davis. „În această formă, blochează metabolismul alcoolului.” Acest lucru duce la acumularea de toxină acetaldehidă, ceea ce duce la dureri de cap, spune autorul principal, Dr. Apramita Devi.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

„Acetaldehida este o toxină binecunoscută, substanță iritantă și inflamatorie”, a spus dr. Devi. „Cercetătorii știu că nivelurile ridicate de acetaldehidă pot provoca înroșirea feței, dureri de cap și greață.” Unii oameni sunt genetic mai abili în metabolizarea acetaldehidei, ceea ce ajută la explicarea de ce nu toată lumea este afectată în același mod. De exemplu, la aproximativ 40% din populația din Asia de Est, enzima care descompune acetaldehida nu funcționează corect.

„Sugerăm că atunci când persoanele susceptibile consumă vin chiar și cu cantități modeste de quercetină, aceștia dezvoltă dureri de cap, în special dacă au o migrenă preexistentă sau o altă afecțiune primară de cefalee”, a spus coautorul Morris Levin, profesor de neurologie și director al studiului.

„Quercetina este produsă de struguri ca răspuns la lumina soarelui”, a spus profesorul Waterhouse. „Dacă cultivați struguri cu ciorchinii expuși, așa cum se întâmplă în Valea Napa pentru caberneturile lor, obțineți niveluri mult mai mari de quercetină. În unele cazuri, poate fi de patru până la cinci ori mai mare.”

Vinurile mai vechi par să aibă, de asemenea, niveluri mai mari de quercetină, în timp ce vinurile pinot noir și cabernet sauvignon au cei mai mulți flavanoli în general.

Citește și

Partenerii noștri