- Purtarea măştilor de protecţie pentru o perioadă mai lungă poate inflama tenul
- Dermatita periorală şi acneea sunt cele mai frecvente afecţiuni ale pielii, cauzate de măştile de protecţie
- Oana Spânu, medic specialist în Dermatologie, recomandă ca femeile să nu se mai machieze în zona unde poartă masca
Măştile de protecţie sunt must-have-ul sezonului. Fără mască nu mai poți intra în spaţii închise, ba mai mult, uneori, trebuie să o porți şi afară, dacă locul este aglomerat. Masca te protejează de noul coronavirus, dar în acelaşi timp trebuie să o folosești cu atenţie.
Advertisment
Oana Spânu, medic specialist în Dermatologie, îți explică de ce măştile chirurgicale sau cele din materiale textile ar trebui să fie purtate până la maximum 5-6 ore. În cazul în care vrei să le refolosim, trebuie spălate şi călcate pentru a fi sigură că îndepărtezi bacteriile de pe suprafaţa lor.
„De când am redeschis cabinetul au venit multe paciente cărora le-a apărut sau li s-a exacerbat acneea şi dermatita periorală, adică inflamaţii, scuame, înroşirea pielii, senzaţii de sensibilitate, de usturime, de arsură în jurul gurii, chiar şi în jurul nasului“, spune ea.
Recomandări
Iată ce îți recomandă: „Le recomand să nu se mai machieze în perioada în care poartă masca. Chiar dacă au un ten normal, fără probleme, să nu aplice în zona aceasta foarte multe produse. Şi aici mă refer la creme grase, la baza de machiaj, care este extrem de ocluzivă pentru pori, pentru glanda sebacee, la fonduri de ten cu putere mare de acoperire şi la pudre. Trebuie să se demachieze blând, să clătească bine produsul de curăţare cu apă. Dacă e posibil să se machieze doar în jurul ochilor şi în rest să aplice doar o cremă hidratantă. Aşa ar fi ideal pentru a preveni tocmai această proliferare bacteriană într-un mediu cald şi umed, care automat duce la apariţia acneei“.
Nici dacă ești bărbat nu ești salvat de efectul negativ pe care îl pot avea măştile de protecţie asupra tenului: „Bărbaţii care mai fac câte un coş, două sau nici măcar, dar care se rad zilnic sau la două zile, pot să dezvolte prin purtarea măştii suprainfecţie bacteriană la nivelul foliculului pilos sau dacă folosesc aftershave-uri alcoolice şi pun după aceea masca se irită şi apar inflamaţiile pe zona bărbiei“.
- Documentarul „Super/Man”, marele câștigător la Critics Choice Awards. Ce premii a obținut
- De la „E.T.” la „Game of Thrones”, călătorești prin muzica filmelor tale preferate. Andrei Tudor transformă seara într-un spectacol al emoției
- Ești fan Harry Potter? În inima Budapestei poți avea o experiență inedită la restaurantul tematic inspirat din seria de filme
- Blake Lively și Kim Kardashian, în centrul atenției la Gala LACMA. Ce ținute au ales
- Unde mergi în vacanță în Europa? Time Out face topul celor mai underrated orașe europene
Partenerii noștri