- Pornind de pe Tiktok, conceptul de „vabbing” a devenit foarte rapid popular și presupune ca femeile să își folosească fluidele corporale ca parfum pentru a-i atrage pe alții.
- Există acum mii de alte videoclipuri care discută despre această practică pe platformă, hashtag-ul #vabbingperfume dobândind peste 12,9 milioane de vizualizări până în prezent.
- Practica a fost dată, de asemenea, ca un sfat la îndemână pentru femeile singure în cartea din 2019 a sexologului Shan Boodram, The Game of Desire.
Încă o zi, încă un lucru bizar care face vâlvă pe internet, iar de data aceasta are legătură cu organul genital feminin. Pornind de pe Tiktok, conceptul de „vabbing” a devenit foarte rapid popular și presupune ca femeile să își folosească fluidele corporale ca parfum pentru a-i atrage pe alții.
Advertisment
Într-unul dintre primele videoclipuri care detalia tendința – care a fost șters între timp – utilizatoarea TikTok și influencerul Mandy Lee a identificat „vabbing”-ul ca fiind cel mai recent hack de dating pentru femei, susținând că a ajutat-o să obțină întâlniri, relatează The Independent.
„Jur că dacă faci vab, vei atrage oameni, ca o întâlnire, [sau o aventură de o noapte. Sau pur și simplu vei primi băuturi gratuite toată noaptea”, a spus ea în clipul care a adunat rapid peste 1,5 milioane de vizualizări.
Recomandări
Într-un alt videoclip cu peste 850.000 de vizualizări – postat de o utilizatoare care își spune @palesamoon – o femeie își amintește de o primă întâlnire cu un bărbat care „nu-și putea ține mâinile” departe de ea.
„Dar eu am cam înțeles”, spune ea, „pentru că făceam un experiment în acea seară […] Am decis să folosesc sucul meu de păsărică pe post de parfum”.
În trending pe Tiktok
Există acum mii de alte videoclipuri care discută despre această practică pe platformă, hashtag-ul #vabbingperfume dobândind peste 12,9 milioane de vizualizări până în prezent.
La fel ca în cazul tuturor tendințelor TikTok, este greu de precizat exact când – sau cum – a început aceasta, dar unii au urmărit-o până la un episod de podcast din 2018 găzduit de comediantele Carly Aquilino și Emma Willman, în care o ascultătoare a dezvăluit că a început să își folosească propriile fluide ca parfum.
Practica a fost dată, de asemenea, ca un sfat la îndemână pentru femeile singure în cartea din 2019 a sexologului Shan Boodram, The Game of Desire. „Dacă copulinele [substanțe chimice secretate de vagin] sunt folosite ca parfum, atunci va atrage pe oricine este atras în mod tradițional de femeile cu vulva”, a scris Boodram.
Ce spune știința?
Știința din spatele acestui lucru este cel puțin discutabilă. Bazat pe feromoni – ideea că mirosul joacă un rol integral în atracția sexuală – este un concept foarte contestat, care a fost insuficient cercetat și înțeles greșit pe scară largă încă de când a fost identificat pentru prima dată în 1959.
„Secrețiile corporale, cum ar fi fluidele vaginale, conțin feromoni care pot transmite o serie de informații despre o persoană, inclusiv despre componența sa genetică”, explică Dr. Andrea Wahling și Dr. Alexandra James de la Universitatea La Trobe. „În regnul animal, feromoni diferiți pot face lucruri diferite, cum ar fi să incite un răspuns comportamental. În timp ce feromonii joacă un rol important în modul în care animalele comunică între ele, cercetările sunt împărțite cu privire la faptul dacă feromonii joacă un rol semnificativ în compatibilitatea sexuală și romantică pentru oameni.”
Există unele studii care susțin fenomenul, dar acestea au fost în mare parte respinse ca fiind neconcludente. O revizuire din 2012 a descris studiile anterioare ca fiind „slabe”, deoarece nu au fost controlate. Unii psihologi au susținut că nu există nicio dovadă că feromonii umani chiar există.
„Problema este că, în timp ce mulți cercetători sunt de acord cu privire la proprietățile de bază ale feromonilor, există o dezbatere considerabilă cu privire la care indicii olfactivi [simțul mirosului] reprezintă feromonii”, scrie Mark Sergeant, lector superior de psihologie la Universitatea Nottingham Trent. Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat nenumărate mărci de parfumuri să folosească acest lucru în marketingul lor, susținând că produsele cu feromoni pot induce atracție sexuală.
Problema cu „vabbing-ul”
Dar, lăsând la o parte pseudoștiința, există ceva mai întunecat în joc aici. În aparență, vabbing-ul poate părea o tendință de emancipare, posibil chiar feministă – una care celebrează femeile și rescrie ani de rușine socială și sexuală în jurul corpului feminin. Cel puțin, așa a fost prezentată de unii, cum ar fi o scriitoare care a afirmat că, timp de o săptămână, vabbing-ul a făcut-o să se simtă „ca un zeu sexy și sălbatic”.
Aruncați o privire la miile de videoclipuri TikTok care discută despre această tendință, însă, și această narațiune este rapid deraiată. În prezent, cele mai vizionate videoclipuri cu #vabbing sunt caracterizate de un sentiment de dezgust și repulsie. Spre deosebire de a aproba tendința, majoritatea oamenilor o critică și, ca urmare, perpetuează opinia că vaginele – și mirosul lor aparent – sunt dezgustătoare.
Într-un videoclip, o femeie își înmoaie degetele într-o conservă de ton înainte de a-și atinge încheieturile mâinilor și gâtul. Ulterior, ea îi spune soțului ei că a încercat să facă vabing și, după ce o miroase, acesta se grăbește să o stropească cu spray de curățare a bucătăriei.
Toate aceste videoclipuri transmit același mesaj: unii oameni chiar urăsc vaginele. Într-un mod similar cu tendințele de curățare vaginală și de aburire, ele exploatează această idee că vaginul este o problemă care trebuie rezolvată. Ținând cont de acest lucru, vabbing-ul nu pare deloc o tendință, ci mai degrabă o campanie de defăimare a corpului femeilor. Una care se bazează pe rușinea socială și sexuală pe care o atașăm de sinele nostru fizic.
De asemenea, perpetuează unele mituri destul de dăunătoare despre sănătatea femeilor. În ciuda a ceea ce pot sugera videoclipurile, site-ul NHS Go afirmă că este complet normal ca vaginul să aibă un miros. „Mirosul vaginal se poate schimba în diferite momente ale ciclului de reproducere și nu ar trebui să fie considerat întotdeauna ca fiind un semn de infecție sau de boală”, spune Dr. Sophie Elneil, consultant în uroginecologie la University College Hospital, Londra. Site-ul adaugă că cele care sunt îngrijorate de mirosul vaginului sau îl găsesc neplăcut ar trebui să se adreseze medicului de familie.
Partenerii noștri