- Cât de des ar trebui să faceți baie depinde de activitățile dumneavoastră zilnice.
- Pentru adulții care stau în casă în cea mai mare parte a timpului, cum ar fi cei care lucrează de acasă, nu este nevoie de dușuri zilnice.
- Recomandările variază în funcție de vârstă, în special în cazul copiilor.
Cuplul Ashton Kutcher – Mila Kunis a declarat că nu se spală şi nici nu îşi spală copiii foarte des.
Advertisment
Dușul zilnic, în special în Statele Unite, pare să fie înrădăcinat în psihicul multor oameni, relatează CNN. Poate că faceți duș imediat după ce vă treziți, ca parte a rutinei de dimineață, sau poate că vă place să vă împrospătați și să faceți baie înainte de culcare.
Cât de des ar trebui să faceți baie depinde de activitățile dumneavoastră zilnice, potrivit lui Elaine Larson, cercetător la Academia de Medicină din New York și profesor emerit de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Mailman de la Universitatea Columbia.
Recomandări
„Cred că oamenii sunt cam blocați la întrebarea „Cât de des ar trebui să mă spăl?” sau „Cât de des ar trebui să mă spăl pe mâini?”, dar are mai mult de-a face cu ceea ce ai făcut”, a spus Larson. „Cred că întrebarea este: „Când sunt momentele potrivite pentru a face baie sau pentru a te spăla pe mâini?” și este atunci când acestea sunt murdare”.
Apariția practicilor moderne de igienă a fost responsabilă pentru reducerea multor boli, a spus Larson. În prezent, însă, majoritatea oamenilor din țările dezvoltate au apă curată şi săpun. Acest lucru înseamnă că principalul motiv pentru a face baie nu mai este prevenirea bolilor, ci în scopuri estetice, pentru a arăta și a mirosi a curat, a spus ea.
Pentru adulții care stau în casă în cea mai mare parte a timpului, cum ar fi cei care lucrează de acasă, Larson a spus că nu este nevoie de dușuri zilnice. Sunteți în același mediu și nu intrați în contact cu germeni necunoscuți.
Acest lucru este valabil mai ales pentru adulții în vârstă, a căror piele se usucă odată cu spălarea frecventă, lăsându-i mai sensibili la germeni, a declarat Larsen.
„În general, nu ar trebui să vă spălați în fiecare zi, deoarece reduceți de fapt mecanismele normale de apărare pe care pielea le are împotriva organismelor și infecțiilor”, a spus Larson. „De fapt, dacă te speli prea des și îți usuci pielea, ai mai multe șanse să porți germeni și așa mai departe.”
Cât de des trebuie să îţi speli copilul
Recomandările variază în funcție de vârstă, în special în cazul copiilor. Bebelușii ar trebui să fie spălați cu săpun o dată sau de două ori pe săptămână, a declarat Dr. Andrew Doyle, pediatru la Wellstar Health System din Marietta, Georgia. Acest lucru exclude zona scutecului, bineînțeles, care ar trebui curățată ori de câte ori este necesar.
Dacă aleg, părinții își pot spăla bebelușii zilnic doar cu apă, deoarece pielea nou-născuților este sensibilă și trebuie să-și păstreze uleiurile naturale, a adăugat el.
Pe măsură ce copiii îmbătrânesc, frecvența îmbăierii ar trebui să coincidă și cu „cât de murdari sunt”, a spus Doyle. Odată ce ajung în jurul vârstei de 5 sau 6 ani, copiii trebuie să se îmbăieze cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână. De asemenea, ar trebui să se îmbăieze în cazul unor activități în care transpiră sau se murdăresc, sau dacă merg să înoate într-o piscină sau în mare.
Odată ce ajung la pubertate, însă, ar trebui să facă duș sau baie în fiecare zi, a spus Doyle. Adolescenții suferă schimbări corporale în timpul pubertății, cum ar fi producerea de mai mult ulei pe piele și mirosuri în zonele axilare.
Părinții ar trebui „să înceapă aceste obiceiuri de igienă foarte devreme cu copiii lor și să le modeleze și să-i ghideze astfel încât, în cele din urmă, să poată prelua controlul asupra sănătății lor pe măsură ce cresc”, a spus el.
Pentru a le insufla copiilor bune practici de îmbăiere, el a spus că părinții trebuie să facă din timpul băii ceva distractiv și ceva pe care copiii să îl aștepte cu nerăbdare. Acest lucru poate face mai ușor pentru copii să internalizeze acest obicei ca fiind ceva ce pot controla în viitor.
Partenerii noștri