• Phoenix și Las Vegas sunt două dintre orașele lovite puternic de căldură în iulie.
  • Cele două orașe s-au întins semnificativ ca suprafață în ultimele două decenii.
  • Lipsa copacilor, clădirile înalte și betonul fac ca temperatura să depășească 40 grade frecvent.

Căldura o simțim cu toții, însă locuitorii din mediul urban o simt și mai puternic. Teoria arată așa: cu cât orașul se extinde, cu atât efectul e mai puternic.

Un reportaj Wall Street Journal analizează situația din două orașe care au avut constant temperaturi de peste 40 de grade în luna iulie: Phoenix și Las Vegas. Imaginile din satelit arată cât de mult s-au întins cele două orașe în ultimele 2 decenii. Temperatura a crescut și ea cu 4-5 grade în medie.

„Imaginați-vă un oraș ca pe o insulă cu pavaj, drumuri, suprafețe, clădiri de sticlă și oțel. Toate aceste suprafețe reflectă soarele și căldura de la soare înapoi în aer. Când ai un dom de căldură pe lângă aceste situație intensifică temperaturile pentru toți cei care trăiesc în oraș”, a declarat Eric Niller, reporter WSJ.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Dacă la oprirea încălzirii globale încă mai este mult de muncă, adaptarea acestor orașe trebuie făcută acum pentru ca acestea să nu devină de nelocuit.

„Acestea sunt locuri călduroase, nu? Așa că adesea există acest sentiment că mereu a fost cald acolo, oamenii sunt obișnuiți, pot să facă față. Dar cred că asta maschează alte riscuri semnificative. Toată lumea este îngrijorată cu privire la viitor. Cu această încălzire, cu schimbarea climatică ne așteptăm ca tot mai multe astfel de eveniment să aibă loc”, a declarat Joe Casola, director Western Regional Climate Services.

„Arhitecții, planificatorii și inginerii privesc către viitor și trebuie să ia în calcul efectele schimbărilor climatice pe termen lung, temperaturile care cresc, furtunile și alte lucru care se întâmplă. Așa că iau totul în calcul cu noi tehnologii, cu acoperișuri verzi care pot absorbi căldura și să răcească o clădire”, a mai spus Eric Niller, reporter WSJ.

Citește și:

Partenerii noștri