• Kentaro Yokobori a fost primul nou-născut din districtul Sogio, satul Kawakami, din ultimii 25 de ani.
  • Mai bine de o săptămână, apropiații i-au vizitat părinții săi, Miho și Hirohito, aproape toți în vârstă, inclusiv unii care abia puteau merge.
  • În acest sfert de secol fără nou-născuți, populația satului s-a înjumătățit, ajungând la doar 1.150 de persoane – de la 6.000 în urmă cu 40 de ani.

Când Kentaro Yokobori s-a născut, în urmă cu aproape șapte ani, a fost primul nou-născut din districtul Sogio din satul Kawakami din ultimii 25 de ani. Nașterea sa a fost ca un miracol pentru mulți săteni. Mai bine de o săptămână, apropiații i-au vizitat părinții săi, Miho și Hirohito, aproape toți în vârstă, inclusiv unii care abia puteau merge.

Bătrânii erau foarte bucuroși să-l vadă pe Kentaro, iar o bătrână care urca cu greu scările, cu bastonul ei, a venit la mine să-mi țină copilul în brațe. Toate persoanele în vârstă au ținut pe rând copilul meu”, și-a amintit Miho.

În acest sfert de secol fără nou-născuți, populația satului s-a înjumătățit, ajungând la doar 1.150 de persoane – de la 6.000 în urmă cu 40 de ani – deoarece locuitorii mai tineri au plecat și cei mai în vârstă au murit. Multe case au fost abandonate, iar unele au fost invadate de animale sălbatice.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Kawakami este doar unul dintre nenumăratele orașe și sate rurale mici care au fost uitate și neglijate în timp ce japonezii mai tineri se îndreaptă spre orașe. Mai mult de 90% dintre japonezi locuiesc acum în zone urbane precum Tokyo, Osaka și Kyoto – toate legate de trenurile japoneze Shinkansen, care circulă mereu la timp.

Acest lucru a făcut ca zonele rurale și industriile precum agricultura, silvicultura și agricultura să se confrunte cu o lipsă critică de forță de muncă, care se va agrava probabil în anii următori, pe măsură ce forța de muncă îmbătrânește. Până în 2022, numărul persoanelor care lucrează în agricultură și silvicultură a scăzut la 1,9 milioane, de la 2,25 milioane în urmă cu 10 ani.

Cu toate acestea, dispariția lui Kawakami este emblematică pentru o problemă care depășește cu mult zona rurală japoneză. Problema Japoniei este următoarea: nici oamenii din orașe nu mai fac copii.

Timpul se scurge pentru a procrea

Timpul se scurge pentru a procrea”, a declarat premierul Fumio Kishida la o recentă conferință de presă, un slogan care pare să nu fi reușit până acum să inspire majoritatea populației japoneze care locuiește la oraș, scrie CNN.

Pe fondul unei avalanșe de date demografice deconcertante, el a avertizat la începutul acestui an că țara este pe punctul de a nu mai putea menține funcțiile sociale”.

Țara a înregistrat 799.728 de nașteri în 2022, cel mai mic număr înregistrat vreodată și abia mai mult de jumătate din cele 1,5 milioane de nașteri înregistrate în 1982. Rata sa de fertilitate – numărul mediu de copii născuți de femei în timpul anilor de reproducere – a scăzut la 1,3 – mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a menține o populație stabilă. Decesele au depășit nașterile de mai bine de un deceniu.

Și în absența unei imigrații semnificative – străinii reprezentau doar 2,2% din populație în 2021, potrivit guvernului japonez, comparativ cu 13,6% în Statele Unite – unii se tem că țara se îndreaptă spre un punct de neîntoarcere, când numărul femeilor aflate la vârsta fertilă va atinge un minim critic de la care nu se va mai putea inversa tendința de scădere a populației.

Toate acestea i-au lăsat pe liderii celei de-a treia economii din lume în fața sarcinii deloc de invidiat de a încerca să finanțeze pensiile și asistența medicală pentru o populație vârstnică în creștere, chiar dacă forța de muncă este în scădere. În fața lor se află stilul de viață aglomerat din mediul urban și orele lungi de muncă, care le lasă japonezilor puțin timp pentru a-și întemeia o familie, precum și costurile de trai în creștere, ceea ce înseamnă că a avea un copil este pur și simplu prea scump pentru mulți tineri. Apoi, există tabuuri culturale care înconjoară discuțiile despre fertilitate și norme patriarhale care împiedică mamele să se întoarcă la muncă.

Doctorul Yuka Okada, director al Clinicii Grace Sugiyama din Tokyo, a declarat că barierele culturale au făcut ca discuția despre fertilitatea unei femei să fie adesea interzisă.

Oamenii văd subiectul ca fiind un pic jenant. Gândește-te la corpul tău și gândește-te la ce se întâmplă după fertilitate. Este foarte important. Deci, nu este jenant”.

Okada este una dintre rarele mame care lucrează în Japonia și care are o carieră de mare succes după naștere. Multe dintre femeile japoneze cu un nivel de educație ridicat sunt relegate la roluri cu jumătate de normă sau în comerțul cu amănuntul – dacă reintră în câmpul muncii. În 2021, 39% dintre femeile care lucrau aveau un loc de muncă cu fracțiune de normă, față de 15% dintre bărbați, potrivit OCDE.

Tokyo speră să abordeze unele dintre aceste probleme, astfel încât femeile care lucrează astăzi să devină mame care lucrează mâine. Guvernul metropolitan a început să subvenționeze congelarea ovulelor, astfel încât femeile să aibă mai multe șanse de a avea o sarcină reușită dacă decid să aibă un copil mai târziu în viață. Noii părinți din Japonia primesc deja un bonus pentru copii” de mii de dolari pentru a acoperi costurile medicale. Pentru persoanele singure? Un serviciu de întâlniri sponsorizat de stat, alimentat de inteligența artificială.

Rămâne de văzut dacă astfel de măsuri pot schimba situația, în zonele urbane sau rurale. Dar, în mediul rural, satul Kawakami oferă o poveste de precauție cu privire la ceea ce se poate întâmpla dacă declinul demografic nu este inversat. Odată cu scăderea populației, multe dintre meșteșugurile și modurile de viață tradiționale ale acestui sat riscă să dispară.

Printre sătenii care l-au ținut pe rând în brațe pe tânărul Kentaro s-a numărat și Kaoru Harumashi, un locuitor de 70 de ani al satului Kawakami, care a locuit toată viața în satul Kawakami. Meșterul lemnar a format o legătură strânsă cu băiatul, învățându-l cum să sculpteze cedrul local din pădurile din jur.

Îmi spune bunic, dar dacă un bunic adevărat ar locui aici, nu mi-ar spune bunic”, a spus el. Nepotul meu locuiește în Kyoto și nu apuc să îl văd des. Probabil că simt o afecțiune mai puternică pentru Kentaro, pe care îl văd mai des, chiar dacă nu suntem rude de sânge.”

Ambii fii ai lui Harumashi s-au mutat din sat cu ani în urmă, la fel ca mulți alți tineri din mediul rural din Japonia. Dacă copiii nu aleg să continue să trăiască în sat, vor merge la oraș”, a spus el.

Când soții Yokobi s-au mutat în satul Kawakami, în urmă cu un deceniu, nu știau că majoritatea locuitorilor au trecut de mult de vârsta pensionării. De-a lungul anilor, au văzut cum prietenii mai în vârstă au murit și cum tradițiile de lungă durată ale comunității au dispărut.

Nu sunt suficienți oameni pentru a întreține satele, comunitățile, festivalurile și alte organizații de cartier, iar acest lucru devine imposibil de realizat”, a declarat Miho.

Cu cât cunosc mai mulți oameni, mă refer la persoanele în vârstă, cu atât mai mult mă întristează faptul că trebuie să îmi iau rămas bun de la ei. Viața merge de fapt înainte cu sau fără sat”, a spus ea. În același timp, este foarte trist să vezi cum oamenii din jur, oamenii locali, se micșorează.”

Partenerii noștri