Astazi vom vorbi putin despre oxigen, care, ce sa vedeti este foarte important si in vinificatie. Dupa cum stim, oxigenul este un gaz ce interactioneaza cu mustul sau vinul in procesul de vinificatie si maturare. Efectul acestor reactii chimice se numeste oxidare si poate fi pozitiv sau negativ.

Pentru orice vinificator, ce doreste sa produca un stil de vin unde aromele primare de fruct sa predomine, oxigenul este un pericol real ce trebuie luat in considerare si redus la minim.

Iata cateva metode de a tine sub control procesul de oxidare:

Recomandări

TOM STURRIDGE ESTE IAR SANDMAN
CASELE DE MODĂ MIZEAZĂ LITERAR
ȘEFUL OPEN AI ÎȚI PREZINTĂ NOUL TĂU COLEG
FRIENDS DON'T LIE
HORIA SABO MIZEAZĂ PE AI DREPT GENERATOR DE FORȚĂ DE MUNCĂ

Folosirea antioxidantilor cum ar fi dioxidul de sulf fac ca strugurii sau vinul sa fie in contact minim cu oxigenul. Da, ati auzit bine, dioxidul de sulf face si bine.

Recoltarea pe timpul noptii cand temperaturile sunt mai scazute fac ca procesul de oxidare sa fie redus, intrucat reactiile chimice nu sunt rapide si se produc mai lent.

Transportul strugurilor din plantatie catre crama sa se faca cu mijloace de transport frigorifice.

In vinificatie folosirea tancurilor de inox, etanse si umplerea spatiului liber dintre vin si capac cu CO2 sau cu azot. Aceasta tehnica se numeste vinificatie anaeroba.

Sunt si voci din industrie care reclama ca acest tip de vinificatie fac ca vinul sa fie fad neinteresant, si ca putin contact cu oxigenul in timpul procesului de vinificatie dau vinului complexitate si caracter. Acum, pana la urma este doar o chestiune ce in final tine de stilul vinului ce se doreste a fi produs, de dorinta oenologului si nu in ultimul rand, de piata.

Partenerii noștri