Advertisment
Astăzi abordăm un subiect mult discutat în lumea vinului și efectele pe care le produce: dioxidul de sulf.
Cunoscut și sub numele de sulfiți, dioxidul de sulf este un compus aproape indispensabil în orice cramă. Este antioxidant, dezinfectant și conservant.
Se aplică sub formă de pulbere imediat după recoltarea strugurilor, dar și în diverse etape ale vinificației.
Recomandări
Nivelurile de SO₂ admise în vinuri sunt reglementate prin lege.
Totuși, când consumăm vin în exces și ne doare capul, dăm vina pe sulfiți. Ei bine, trebuie să știi că fructele deshidratate conțin dioxid de sulf în cantități mult mai mari decât vinul – și nu ne plângem.
Deci, problema este, de fapt, hidratarea și cantitatea consumată.
Cum acționează dioxidul de sulf? Dioxidul de sulf, în forma sa liberă, interacționează cu oxigenul înainte ca acesta să afecteze strugurii, mustul sau vinul, împiedicând oxidarea.
De asemenea, interacționează cu produșii de oxidare, cum ar fi aldehidele, care dau vinului un gust „statut”, cu note oxidative.
Odată ce se leagă de oxigen sau aldehide, SO₂ nu mai oferă protecție vinului. De aceea, nivelul de dioxid de sulf liber trebuie monitorizat constant în timpul maturării și înainte de îmbuteliere.
Ce mai face SO₂? Ca dezinfectant, SO₂ poate neutraliza multe tulpini de drojdii sau bacterii care ar putea altera vinul și produce arome neplăcute, cum ar fi mirosul de oțet (acid acetic).
Din fericire, drojdiile responsabile pentru fermentația alcoolică tolerează SO₂, deci procesul de fermentație nu este afectat.
Un alt exemplu de utilizare a dioxidului de sulf este curățarea și dezinfectarea butoaielor de stejar. În acest caz, se folosesc lumânări de sulf, care, atunci când ard, eliberează SO₂.
Noroc! Ne auzim săptămâna viitoare.
Partenerii noștri