Fiecare din tipurile de vin, fie ele linistite, spumante sau fortifiate pot fi categorisite functie de cateva caracteristici pe care le numim elemente structurale ale vinului obtinand astfel stiluri de vin.

Aceste elemente structurale sau caracteristici sunt: culoarea vinului, dulceata sau zaharul rezidual, aciditatea, taninurile,, taria alcoolica, corpul vinului si nu in ultimul rand profilul aromatic.

Cu alte cuvinte daca mergem intr-un magazin si suntem intrebati ce vin dorim sa achizitionam putem spune: as dori un vin linistit (am definit tipul vinului), rosu (culoarea), sec (fara zahar rezidual) si cu ceva note de vanilie, adica baricat  (facand referire la ce profil aromatic ma astept sa gasec in pahar).

Recomandări

TOM STURRIDGE ESTE IAR SANDMAN
CASELE DE MODĂ MIZEAZĂ LITERAR
ȘEFUL OPEN AI ÎȚI PREZINTĂ NOUL TĂU COLEG
FRIENDS DON'T LIE
HORIA SABO MIZEAZĂ PE AI DREPT GENERATOR DE FORȚĂ DE MUNCĂ

Culoarea, de unde provine? bineinteles din pielita bobului.

Vinurile rosii se produc exclusiv din struguri negri intrucat pigmentii de culoare se gasesc in pielita bobului de strugure.

Exemple; un Cabernet Sauvignon (strugurele) sau un vin din Bordeaux (zona), in acest ultim caz ne referim la vinuri rosii.

Vinurile albe, va reamintesc, se obtin aproape exclusiv din mustul strugurilor albi ce a fost in prealabil separat prin presare de pielita si pulpa.

Totusi, este posibil sa obtinem vinuri albe si din struguri negri daca procesul de presare este foarte fin si mustul nu sta aproape deloc in contact cu pielita. Sunt acele “Blanc de Noir”

Exemple de vinuri albe: o Feteasca Regala (strugurele) sau un Chablis (regiune din Franta unde se produc doar vinuri albe).

Rozeurile, asa cum mai spus se obtin din struguri negri iar dupa zdrobirea boabelor mustul sta pentru foarte putin timp in contact cu pielita dupa care este separat de acestea si continua fermentatia ca pentru un vin alb.

Exemple; un Vin de Provence (zona) sau un roze dintr-un Pinot Noir (varietatea de struguri)

Partenerii noștri