Ce este vinul? Pe scurt, vinul este o bautura alcoolica obtinuta prin fermentatia alcoolica a zaharului din struguri proaspeti/ mustul acestora si care la final are o tarie alcoolica de minim 8,5 – 9% abv. Teoretic, orice fruct care contine zahar poate fi fermentat, dar atentie, licoarea numita”vin”, este produsa exclusiv din struguri punct.

Strugurii sunt fructele unei plante perene de tip liana apartinand speciei euro-asiatice numita Vitis Vinifera. Exista mai multe varietati de Vitis Vinifera fiecare avand caracteristici organoleptice diferite: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala, Cabernet Sauvignon, Merlot, etc. La modul cel mai simplu: prin zdrobirea boabelor acestea elibereaza mustul pe care un organism monocelular numit drojdia il transforma in alcool, arome, si CO2.

Produsul final astfel obtinut, este o combinatie complexa de compusi ce provin parte din varietatea de struguri folosita si parte din procesul de vinificatie ce include si fermentatia alcoolica. Din ce se compune vinul? Pai, din struguri, sigur, alaturi de : apa, alcool, zahar, glycerol, acizi, compusi aromatici, si fenoli. Si ce sa vezi, apa este principalul constituent, cca 85% din volum si poate varia putin functie de taria alcoolica si continutul de zahar din vin.

Recomandări

CE TE SURPRINDE LA GRAMMY?
GALA GRAMMY E ȘI DESPRE MODĂ
CINE CÂȘTIGĂ PREMIILE GRAMMY?
CRYING HAPPY TEARS
CHATBOȚII PREIAU FLIRTUL PE TINDER
O LUĂM UȘOR?

Etanolul este alcoolul produs de drojdii prin conversia zaharului din must. Se exprima in abv. ex, 13 gd tarie alcoolica inseamna ca 13% din vin este etanol. Zaharul rezidual exprima cantitatea de zahar ramasa nefermentata ca urmare a terminarii sau opririi deliberate a fermentatiei alcoolice. Majoritatea vinurilor sunt seci (3 – 4 gr/l, insezibali pe palat).

Avem insa si vinuri demiseci, demidulci sau dulci. Glicerolul, in vinurile seci este al 3-lea contributor ca proportie in vin. Provine din zaharul din struguri si contribuie la cum il percepem pe palat. Acizii dau prospetime vinului, compusii aromatici si fenolii (acestia provenind preponderent din pielita bobului) fac ca vinul sa fie interesant si o placere de savurat.

Partenerii noștri