Strugurele, (in limbaj popular baca) este fructul vitei de vie si creste in ciorchini urmare a procesului de polenizare a florilor vitei de viei. Boabele au dimensiune, forma, culoare si arome diferite functie de varietatea de struguri. Indiferent insa de varietatea de struguri, anatomic vorbind boabele au aceleasi parti componente.Si desi e un bob mic, complexitatea lui e atat de mare!Atentie… Luam un bob de strugure negru, ii indepartam pielita,gustam pulpa si.. apa, zahar, ceva arome si acizi. Salivare pe palat? De la acizi, stati linistiti.

Cu cat aceasta senzatie este mai intensa cu atat spunem ca strugurii si in final vinurile au aciditate mai mare. Aciditatea este cea care da prospetime vinului. Si tot in pulpa mai gasim samburii, care desi mici, contin uleiuri esentiale si taninuri care le fac foarte amarui la gust, de aceea trebuie sa le acordam o atentie sporita in procesul de presare ptr a nu-i strivi.

Acum, sa stoarcem bobul de strugure negru fara pielita si …incredibil, mustul obtinut are culoarea galben-aurie.Pielita…asezam pielita pe un servetel si vom vedea ca lasa o pata de culoare violacee. Zic sa o gustam..hm.. senzatie de uscaciune si astringenta pe palat. De ce? De la taninuri, acesti compusi vegetali din pielita.Concluzie: taninurile si culoarea vinului provin din pielita. Tot pe pielita se gasesc si drojdiile salbatice uneori folosite in procesul de fermentatie alcoolica.

Recomandări

CE TE SURPRINDE LA GRAMMY?
GALA GRAMMY E ȘI DESPRE MODĂ
CINE CÂȘTIGĂ PREMIILE GRAMMY?
CRYING HAPPY TEARS
CHATBOȚII PREIAU FLIRTUL PE TINDER
O LUĂM UȘOR?

Si din ciclul”Retinem”: Vinurile albe se obtin prin fermentatia alcoolica a unui must provenit in majoritatea cazurilor din struguri albi.Vinurile rosii si roze, mai complexe, se obtin prin fermentatia alcoolica a unui must, a pulpei dar si pielitelor provenite de la struguri negri. Si uite asa, de la un bob asa de mic, pornim pe marele drum al vinului.

Partenerii noștri