Pe plan mondial, exista o mare varietate de specii de vita, dar doar cateva dintre ele prezinta interes pentru viticultori.
In viticultura moderna doua specii de vita primeaza:
Advertisment
Vitis Vinifera – este o specie de vita cu origini euro asiatice capabila sa produca struguri a caror calitate o califica atat pentru producerea de vin cat si pentru masa, si asta inca de acum cateva mii de ani. Are si cateva subspecii cum ar fi Vitis Silvestri, deseori clasificata ca vita salbatica
Vite americane-originea lor este in America de Nord. Sunt folosite pentru producerea de must si dulceturi, insa foarte rar pentru vin deoarece dezvolta arome mai putin interesante, neatractive. Vitele americane au si ele cateva subspecii cele mai importante fiind: Vitis Rupestri, Vitis Berlandieri sau Vitis Riparia.
Sunt folosite ca portaltoi, adica ca radacina pentru o vita din specia Vitis Vinifera.
Recomandări
Dar, desi vitele americane nu sunt atat de calitative pentru producerea vinului, ele au marea calitate de a avea o rezistenta foarte buna la phyloxerra, o insecta daunatoare care a devastat plantatiile din Europa si nu numai la sfarsitul secolului XIX. Dar, cine a suferit in urma acestui fapt? Tocmai specia mai buna, Vitis Vinifera ea fiind foarte expusa. Acest fenomen a avut o magnitudine enorma, care a facut ca istoria viticulturii sa aiba 2 perioade:perioada prefiloxerica si perioada postfiloxerica, ultima implicand o adevarata metamorfoza in viticultura.
Noroc, ne auzim saptamana viitoare
Partenerii noștri