Salvia este o plantă care face parte din familia Lamiaceae cu origini din regiunea mediteraneană.
Numele său provine din latinul „salvare” care înseamnă ‘’a vindeca sau a salva”, ceea ce reflectă reputația sa de plantă tămăduitoare.
În tradiția romană, se credea că salvia poate aduce longevitate și sănătate de fier. De aceea preoții romani culegeau salvia doar cu un cuțit de aur și fără a folosi mâinile, considerând-o sacră.
Aceștia mai obișnuiau să condimenteze carnea grasă cu salvie pentru că ajuta la digestie.
În Evul Mediu, oamenii atârnau buchete de salvie la uși și ferestre pentru a alunga energiile negative și bolile. Iar în Egipt o foloseau ca remediu pentru infertilitate.
Azteci foloseu frunzele și semințele ca sursă de hrană și medicament. Pentru a denota rangul unui individ în societate, aceștia produceau o vopsea cu care se pictau pe față.
Carol cel Mare o iubea atât de tare încât a emis un decret cunoscut sub numele de Capitulare de Villis, în care a ordonat ca salvia să fie cultivată în toate grădinile regale și mănăstirești din imperiu.Nativii americani credeau că fumul rezultat de pe urma arderii plantei ducea rugăciuni la Marele Duh.
In medicina populară, salvia este folosită în infuzii care ajută la calmarea durerilor în gât, ajută să stimuleze digestia și reduce simptomele menopauzei.
Iar extractele din mugurii de salvie au un efect tonic și antioxidant asupra organismului și sistemului nervos.
Salvia albă de California este utilizată tradițional de către triburile amerindiene în ritualuri de curățare energetică și spirituală. Frunzele sale sunt bogate în uleiuri esențiale și compuși antimicrobieni, fiind arse sub formă de smudge sticks pentru purificarea spațiilor, obiectelor sau persoanelor.
În tradițiile populare, salvia este arsă sau păstrată în casă pentru a aduce noroc și bunăstare.
Se spune că purtarea unei punguțe cu frunze de salvie poate proteja împotriva ghinionului, iar dacă pui salvie sub pernă, se spune că vei avea un somn odihnitor.
Advertisment
Recomandări
Partenerii noștri