Piri piri sau pili pili este cunoscut cu numele de ardei „ochi de pasăre” sau „piper de Guinea”, plantă originară din Africa, recunoscută pentru fructele mici și extrem de iuți.
Numele său vine din limba africană Swahili, care înseamnă „ardei iute”.
Fructele de piri piri sunt mici, de aproximativ 1-2 centimentri lungime și au un conținut ridicat de capsaicină, substanța care conferă ardeiului gustul său picant caracteristic. În funcție de recoltă, acești ardei pot înregistra până la 175.000 de unități de căldură pe scara Scoville, cea care măsoară nivelul de iuțeală al unui ardei iute.
Istoria Piri-piri este una controversată, se crede că sosul magic ar fi fost creat de exploratorii portughezi din Mozambic în secolul al XV-lea care au descoperit ardeiul iute din Africa.
Alții spun că portughezi ar fi adus ardeiul din India.
În cultura africană, legendele atribuie ardeiului iute puteri de protecție împotriva spiritelor rele și folosesc piri piri în diverse ritualuri pentru a aduce noroc sau pentru a alunga ghinionul.
Se crede că ardeiul are puteri de încălzire și de revigorare, datorită conținutului de capsaicină. Aceasta are proprietăți antimicrobiene, poate stimula metabolismul și poate avea efecte analgezice. Mai mult susține sistemului imunitar și îmbunătățește circulației sângelui.
Ardeiul iute conține vitamine precum vitamina C și alte substanțe nutritive care aduc beneficii sănătății în cantități moderate.
Sosul de piri piri este preparat din ardei zdrobiți, coajă de citrice, ceapă, piper, sare, lămâie, dafin, busuioc, oregano și tarhon. Bineînțeles rețetele variază în funcție de regiune, dar ingredientele principale sunt ardeiul iute, lămâia, uleiul și ardeiul graz. În Mozambic, locuitorii pur și simplu nu se pot sătura de aroma picantă și plină de piri piri. Folosit ca marinadă sau sos pentru a însoți fructele de mare, puiul și carnea de vită, este o prezență iconică pe tot continentul african, dar și în Portugalia și Brazilia. Dacă vrei să îi descoperi savoarea picantă, nu rămâne decât să îl încerci.
Advertisment
Recomandări
Partenerii noștri