Carpenul (Carpinus betulus), cunoscut și ca „lemnul de fier”, este un copac care face parte din familia Betulaceae, originar din America de Nord, Europa si Asia, Carpenul care a fost asociat de-a lungul timpului cu puterea și rezistența, datorită durității lemnului său.

Este deseori folosit la garduri si ziduri verzi. Iar din lemnul tare se confectioneaza instrumente muzicale, unelte, parchet sau piese de sah. De asemenea, carpenul este un lemn excelent pentru foc.

Druizii foloseau crengile de carpen în ritualurile lor pentru a binecuvânta și proteja gospodăriile. De aceea acest copac a fost considerat de-a lungul timpului un copac protector, care era plantat lângă casă.

Recomandări

CE TE SURPRINDE LA GRAMMY?
GALA GRAMMY E ȘI DESPRE MODĂ
CINE CÂȘTIGĂ PREMIILE GRAMMY?
CRYING HAPPY TEARS
CHATBOȚII PREIAU FLIRTUL PE TINDER
O LUĂM UȘOR?

Mai mult, oamenii își construiau casele din lemn de carpen pentru a fi protejați de boli și pentru a trăi mai mult. Se credea că energia copacului se transferă în structura casei.

Ramurile de carpen au mai fost uneori folosite pentru a crea „undițe de divinizare”, care aveau capacitatea de a detecta apele subterane sau comorile îngropate. În unele tradiții, era considerat un copac al eroilor, fiind folosit pentru confecționarea armelor și uneltelor.

Pe lângă elementele magice ale carpenului, arborele are potențiale beneficii pentru sănătate, studiile sugerând că ar putea avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. În medicina tradițională cu așchiile de carpen încălzite se trata vitiligo.

Carpenul mai este folosit în remediile cu flori Bach ca tratament pentru oboseala mentală și lipsa de motivație. Ceaiurile sau tincturile obținute din coaja de carpen au efecte tonice, fiind bune pentru energizarea organismului și accelerarea proceselor de vindecare.

Unele tradiții populare infuziile din frunze de carpen ajutau funcția ficatului la detoxifierea organismului. Extractul din muguri de carpen, utilizat în gemoterapie, este cunoscut pentru proprietățile sale benefice asupra sistemului respirator, sanguin și limfatic, dar și pentru efectele generale de tonifiere și regenerare.

Meditarea sub un carpen se considera benefică pentru găsirea răspunsurilor la probleme dificile.

Partenerii noștri