Sunt 510 ani de la naștere și 460 de ani de la suirea (în 1561) pe tronul Moldovei a lui Iacob Eraclide, poreclit Despotul. Este mai cunoscut din piesa omonimă a lui Vasile Alecsandri decât din scrierile istoricilor.

Fiu de marinar grec din insula Samos, s-a ridicat (prin intrigi și crime), în urma adoptării sale de către un nobil (cu titlul de despot) și a educației primite, inclusiv la Universitatea din Montpellier.

I-a servit pe suveranii Franței și Germaniei (ultimul făcându-l conte palatin); aflat în legătură cu unii adepți ai Reformei religioase, a ajuns el însuși protestant.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

A peregrinat prin Franța, Germania, Danemarca, Suedia, Polonia, ajungând și la curtea lui Alexandru Lăpușneanu, domnul Moldovei, pretinzând înrudirea cu soția acestuia, Ruxandra; îl înfrânge în luptă pe Lăpușneanu și îi ia domnia.

A încercat modernizarea Moldovei prin reforme care să o apropie de Europa Vestică (a deschis o școală greacă și latină la Cotnari, a bătut monedă), dar a intrat în conflict cu țările vecine, cu Poarta și cu țara; nu a înțeles că domnul țării este capul și patronul Bisericii ortodoxe, a nesocotit datinile și a confiscat obiectele de preț al cultului; a fost ucis în scaun de Ștefan Tomșa, la Suceava (1563).

Despot Vodă a rămas în istoria românilor ca o figură exotică, ca un aventurier fără glorie, dar a deschis o firavă cale de apropiere a civilizației și culturii românești de lumea Occidentului, cale urmată apoi în Epoca Modernă.

Partenerii noștri