S-a născut în urmă cu 149 de ani, în Hobița Gorjului și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți români din lume. Fiu de țărani, hrănit cu tradițiile folclorice, a urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova și apoi Școala de Bellearte din București.
Advertisment
Pleacă pe jos la Paris și se înscrie la Școala Națională Superioară de Bellearte, pe care nu o termină; nu devine practician în atelierul lui Auguste Rodin („la umbra marilor arbori nu crește nimic”).
Creează asiduu și participă la expoziții în toată lumea la Paris, București, New York, Elveția, Olanda, Anglia, cu Pasărea măiastră, Muza adormită, Domnișoara Pogany, Pasărea în văzduh, Ovoidul; atelierul este azi muzeu, lângă Centrul Pompidou din Paris. Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, este un omagiu adus celor căzuți în timpul Primului Război Mondial, format din Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit.Operele sunt în marile muzee ale lumii, mai ales la Paris și în Statele Unite, dar și la Veneția și în România.
Recomandări
În anii stalinismului, Brâncuși a fost contestat în România, ca reprezentant al „formalismului burghez cosmopolit”; nu există nicio mărturie directă că ar fi făcut o donație a operei sale către statul român.
Constantin Brâncuși, înhumat în Cimitirul Montparnasse din Paris, a intrat în conștiința publică a lumii, fiind considerat cel mai mare sculptor al secolului al XX-lea. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.
Partenerii noștri