O femeie puternică inspiră iubire și ură deopotrivă. Însă una inteligentă știe să crească din ambele. Când ziarul Armatei Roșii a numit-o, ironic, ”Doamna de Fier”, Margaret Thatcher nu s-a simțit ofensată, ci provocată să fie la înălțimea poreclei. Și a fost.

Prima femeie prim-ministru, ea prefera să se prezinte ca primul premier cu o diplomă științifică. A studiat chimia la Oxford, după ce, ca fetiță, și-a șocat familia religioasă: nu credea în îngeri! Calculase că le-ar trebui un stern de 2m ca să-și susțină aripile.

Oricum o apreciezi, cariera ei politică e impresionantă. În economie și administrație, thatcherismul e un întreg curent de gândire. Maggie Thatcher nu a guvernat cu ochii pe sondaje. A dat mâna chiar cu politicienii rasiști din Africa de Sud și Rhodesia, facilitând astfel tranziția spre democrație. Deși visceral anti-comunistă, l-a susținut prima pe Gorbaciov în încercarea de a reforma URSS-ul. Dură și încăpățânată, dar mereu pragmatică.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Nu se temea să se facă de băcănie: crescuse în băcănia părinților. Și știa să țină socotelile. În 11 ani la putere, a revigorat economia și finanțele britanice, deși cu costuri sociale enorme. N-a clipit la greva de un an a minerilor, nici la greva foamei din închisorile Irlandei de Nord. Când Argentina a ocupat Insulele Falkland, a făcut război. Și a învins. Astfel, când liderul Chinei i-a spus că ar putea ocupa Hong Kong-ul în 24 ore, i-a putut răspunde, ochi în ochi: ”De ce nu o faceți?”

Marea ei mândrie rămâne însă alta: în anii 30, familia ei a salvat o fetiță evreică din Germania. Pentru asta, Maggie și sora ei făcuseră o chetă în tot orașul. Ani mai târziu, intra în istorie spunând că ”nu există bani publici, ci doar banii cetățenilor”. Între timp, devenise de fier. Dar a rămas o doamnă.

Partenerii noștri