Este fin, dulce și pare desprins dintr-o vitrină pariziană cu aer de Belle Époque. Îți vorbesc despre Mille-feuille, desertul stratificat care combină textura crocantă a foietajului cu finețea cremei de vanilie.
Mille-feuille, tradus ca „o mie de foi”, este cunoscut și sub denumirea de „Napoleon” în multe părți ale lumii. Nu e clar dacă numele are legătură cu împăratul francez, unele legende spun că o primă versiunea a desertului a luat naștere în Napoli. Prima mențiune documentată a desertului apare în 1604, în Franța, fiind rafinat mai târziu de celebrul chef Marie-Antoine Carême, părintele gastronomiei moderne. Carême a perfecționat desertul adăugând straturi de cremă și glazură. Mille-feuille a devenit astfel desertul favorit al curților regale și al cafenelelor boeme din Paris.
Un mille-feuille tradițional este format din: 3 straturi de aluat foietaj, copt până devine auriu și crocant, 2 straturi de cremă de vanilie fină, îngroșată cu amidon și ou, Zahăr pudră, adesea decorat cu linii de ciocolată trasate în formă de pânză de păianjen. În unele versiuni, între straturile de cremă se adaugă gem de zmeură, frișcă sau chiar fructe de pădure proaspete.
În Japonia, există o adevărată fascinație pentru mille-feuille reinterpretat cu matcha, castane sau mango. În Italia, desertul are variante cu ricotta și gem, iar în Statele Unite, varianta cu glazură de ciocolată a devenit emblematică în cafenelele de tip deli.
Mille-feuille e mai mult decât o prăjitură – e o experiență: crocant la început, apoi catifelat, cu aromă intensă de vanilie. Fie că îl mănânci într-o cafenea din Paris sau îl prepari acasă cu grijă, fiecare felie te poartă înapoi într-o epocă în care deserturile erau artă pură.
Poftă bună – sau, mai bine zis, bon appétit!

Recomandări

TOM STURRIDGE ESTE IAR SANDMAN
CASELE DE MODĂ MIZEAZĂ LITERAR
ȘEFUL OPEN AI ÎȚI PREZINTĂ NOUL TĂU COLEG
FRIENDS DON'T LIE
HORIA SABO MIZEAZĂ PE AI DREPT GENERATOR DE FORȚĂ DE MUNCĂ

Partenerii noștri