Astazi iti vorbesc despre un preparat la fel de special ca zona in care a fost creat – Ciorba rădăuțeană.
Povestea incepe în anii ’80, Cornelia Dumitrescu, o bucătăreasă din Mihăileni, Bucovina a dorit să creeze o variantă mai ușoară a celebrei ciorbe de burtă, înlocuind burta de vită cu carne de pui. Tot pe atunci, ea era bucătar-șef la restaurantul Nordic din județul Suceava, care aparținea de Ministerul Turismului, si la indemnul familiei a inclus-o in meniul restaurantului. Prima dată a pornit cu 10-20 de porții pe zi, urmand ca dupa putin timp sa serveasca sute de portii, pentru ca lumea venea special pentru asta. Rețeta ciorbei rădăuțene a fost înregistrată în rețetarul oficial al Oficiului Județean de Turism Suceava în 14 februarie 1982.
Pentru a gati o ciorba rădăuțeană autentica ai nevoie de carne de pui, morcovi, ceapă, țelină, păstârnac, usturoi, smântână, ouă, oţet si sare după gust. Într-o oală mare, se toarnă cinci litri de apă și se adaugă ceapa întreagă (nu tocată), împreună cu legumele tăiate în bucăți de mărime potrivită, carnea se lasa la fiert. Apoi scoți carnea pentru a fi feliata. Amesteci smântână cu gălbenușuri și adaugi în ciorbă. Asezonezi cu usturoi, oțet și verdeață, iar carnea mărunțită o adaugi înapoi. Se servește cât mai fierbinte.
Ciorba rădăuțeană apare în serialul documentar „Flavours of Romania” difuzat pe Netflix si regizat de Charlie Ottley care călătorește prin toate cele nouă regiuni istorice ale țării, precum Transilvania, Maramureș, Bucovina, Banat, Dobrogea și Oltenia, descoperind tradițiile culinare, peisajele spectaculoase și povestea fiecărui loc.
Un moment semnificativ în popularizarea ciorbei rădăuțene a fost când a fost inclusă în meniurile restaurantelor de tradiție românească, atrăgând atenția gurmanzilor din întreaga țară. În aprilie 2023, Taste Atlas a realizat un clasament al celor mai bune supe din lume, iar ciorba rădăuțeană a ocupat locul 12 din 100.
Apreciată chiar şi de cei mai pretenţioşi gurmanzi, este una dintre cele mai gustoase si consumate preparate traditionale de la noi si a devenit cu timpul un simbol al ospitalității românești. Simplu si gustos, pofta buna!

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri