Închipuie-ţi că ai fost odată. Că ai fost în Ţara Împăratului Netulburat. Nu trebuie decât să desenezi în minte, cum ai desena cu cretă pe asfalt: Colina Viziunilor de Vulpi, Marea Momentului, iar ce vezi plutind în văzduh e Insula Neliniştită.
Pe insula Neliniştită a trăit – atât de mult cât să te poţi îndoi că a existat – un Maestru. Zbura cu gândul. Zburau gândurile lui mai repede decât păsările.
Maestrul era mereu atât de grăbit, pentru că ştia că, la capătul gândirii, îl aşteaptă nemurirea. Unde în alt loc o găseşti?
Din el au rămas doar cuvintele. Discipolii lui le-au mânat apoi cum au vrut, ca pe o turmă de maimuţe.
Ultima lui întrebare încă mai stăruie în înalturi, picurându-şi înţelesurile peste noi: “Ştiind, aşadar, că viaţa şi moartea îşi ţin tovărăşie, ce rost mai are să ne frământăm din pricina lor”?
Pe Insula Neliniştită se rătăcise şi o fiinţă ciudată, nezburătoare. Îţi închipui, poate, că se pierduse de stol. Sau că uitase să zboare.
Era – profund nedumerită – o pasăre care fusese despărţită de zborul ei. Sau chiar asta e povestea: că avea zborul, dar nu i se dăruise cerul pe care să zboare. La ce-ţi trebuie aripi, dacă n-ai unde să le să le întinzi? La ce-mi slujesc cuvintelele, dacă nu mă auzi? La ce-mi trebuie lumea întreagă, dacă pe tine nu te pot cuprinde? E prea târziu, Doamne, n-am de ales: Te iert că ai construit greşit lumea.
… O pasăre alungată din zborul ei. O pasăre fără sens. Şi cum poţi numi o pasăre fără sens? Om.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri